Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

KAM summer workshops

17-27 AUGUST 2009
CHANIA CRETE
A WORKSHOP FOR GRADUATE
AND POST GRADUATE STUDENTS
OF ARCHITECTURE AND FINE ARTS
OF THE INTELLECTUAL PRODUCTION OF FURNITURE

Η διερεύνηση της κατασκευής ενός επίπλου λαμβάνει τις διαστάσεις ενός διανοητικού μηχανισμού. Τα ράφια, τα κλείστρα, τα συρόμενα μέρη, οι μηχανισμοί των στροφέων εξετάζονται και σχεδιάζονται ως αυτόνομοι διανοητικοί μηχανισμοί που οργανώνουν τη λειτουργία ενός επίπλου και καθορίζουν τον σχεδιασμό του. Η δομή του εργαστηρίου αποβλέπει στον σχεδιασμό ενός ιδιαίτερου πρακτικού αντικειμένου αποθήκευσης που θα θυμίζει κάποιου είδους βιβλιοθήκη ή ερμάριο, προσεκτικά επιλυμένου σε κλίμακες που επιτρέπουν την διαμόρφωση των λεπτομερειών του ή της στρατηγικής των υφών του. Το εργαστήριο οργανώνεται ηλεκτρονικά και ενισχύει γνώσεις και πρακτικές για τον ψηφιακό τρόπο οργάνωσης ενός σχεδίου. Στο Μεγάλο Αρσενάλι του ΚΑΜ, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, στο Ενετικό Λιμάνι, το θερινό εργαστήριο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου οργανώνεται φέτος για 8η συνεχή χρονιά.

Πληροφορίες για προηγούμενα θερινά εργαστήρια στο www.kamworkshops.com /βρείτε μας στο facebook: KAM workshops / επικοινωνία στα Χανιά: Νίνα Παπαδουλάκη 2821040101

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Εκθέσεις Τέχνης στην Άνδρο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή αυτό το καλοκαίρι φιλοξενεί στις αίθουσες του την έκθεση "O Paul Delvaux και η Αρχαιότητα", (28 Ιουνίου - 27 Σεπτεμβρίου 2009).

Στο Ίδρυμα Πέτρου & Μαρίκας Κυδωνιέως Ο Χάρης Λάμπερτ παρουσιάζει έργα του από τις ενότητες spiritual pop art και new renaissance, (25/7 - τέλη Σεπτεμβρίου).

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

3+2: αρχιτεκτονική στο θερινό ηλιοστάσιο

Κάτω από τον γενικό τίτλο «3+2: αρχιτεκτονική στο θερινό ηλιοστάσιο», φιλοξενούνται στους χώρους του Τελλογλείου Ιδρύματος οι εκθέσεις «Η κατοικία στην Ελλάδα από τον 20ο στον 21ο αιώνα», «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής καθώς και η έκθεση «Japan Crossovers: Η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ στην Ιαπωνία, 2007-2008»

Διάρκεια Έκθεσης:
22 Ιουνίου - 07 Ιουλίου 2009

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ο περίπατος του Πικιώνη

O Πικιώνης απέναντι από την Ακρόπολη, ανάμεσα σε σπαράγματα αρχαίων, σχεδιάζει, σχεδόν σκάβει με τα χέρια και την ανάσα του το χώρο κάτω από το μνημείο. Καμία φιγούρα δεν είναι τόσο ταυτισμένη με το χώρο αυτό, σκεφτήκαμε, και ζητήσαμε από τον αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο Δημήτρη Φιλιππίδη να μας γράψει για τη σχέση αυτή.
Διαβαστε περισσοτερα στο αρθρο της LiFO

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΣΥΝ_ΑΘΡΟΙΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της ενότητας New Media του Synch Festival, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και τη Διεθνή Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ διοργανώνουν την έκθεση νέων, διεθνούς εμβέλειας αρχιτεκτονικών γραφείων, με τίτλο «ΣΥΝ_ΑΘΡΟΙΣΕΙΣ».

14-21/6 : 10.00-22.00 , Είσοδος ελεύθερη
Τοποθεσία: Τεχνόπολις, αίθουσα Άγγελος Σικελιανός, Πειραιώς 100, Γκάζι

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Η ιστοσελίδα του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, με εικόνες του κτηρίου, video για την κατασκευή του, δυνατότητα εικονικής περιήγησης, σκίτσα του αρχιτέκτονα κτλ...
http://www.newacropolismuseum.gr/

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική - Θάσος

Κάθε χρόνο το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τη στήριξη του Δήμου Θάσου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, διοργανώνει το εργαστήριο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού : «Διαδραστικά Περιβάλλοντα και Αρχιτεκτονική» στη Θάσο. Το εργαστήριο είναι ανοικτό σε φοιτητές Αρχιτεκτονικής από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

27/8/2009 - 03/9/2009, Θάσος



Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Greg Lynn - Plastic FORM

Την Τρίτη 16 Ιουνίου του 2009 και ώρα 19.00, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ διοργανώνει τη διάλεξη του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Greg Lynn με τίτλο Plastic FORM, στην αίθουσα “Ολύμπιον” στον κινηματογράφο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους. [link]

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

DESIGN IT: SHELTER COMPETITION

Ο Άρις Γεωργίου που μας έκανε τη διάλεξη για τα ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ μας έστειλε το παρακάτω link για έναν διαγωνισμό που οργανώθηκε σε σχέση με την μεγάλη έκθεση του FLW στο GUGGENHEIM με τίτλο DESIGN IT: SHELTER COMPETITION.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΦωτοΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟτσαρκεΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Σε αυτή την στήλη σκοπεύουμε να αναρτήσουμε φωτογραφίες από κτήρια και αστικές διαμορφώσεις που έχουμε επισκεφτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να σχηματιστεί ένας κατάλογος με πρόσθετο υλικό τεκμηρίωσης (αεροφωτογραφίες, άλλες δημοσιεύσεις, κλπ).


Είναι χρήσιμη η συνδρομή των χρηστών του eMagazine. Στείλτε μας φωτογραφίες από τις δικές σας ΦωτοΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΟτσαρκεΣ.
Υλικό από τις ιδιαίτερες πατρίδες σας, από τα ταξίδια σας...
Στείλτε τα στο arch.duth.gr@gmail.com



Ο εμπλουτισμός της λίστας θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, γι' αυτό μείνετε σε επαφή...



Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Νέο Μουσείο Ακρόπολης

2 Πρόσφατες δημοσιεύσεις για το νέο Μουσείο Ακρόποληςπου θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό στις 21/6/09, στην Καθημερινή και στην Ελευθεροτυπία. Παράλληλα η έκθεση του διαγωνισμού «Δ. Αρεοπαγίτου 2008: αντιμετώπιση των πίσω όψεων των διατηρητέων κτηρίων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19». Οι συζητήσεις περί της μεταφοράς και ένθεσης των διατηρητέων όψεων σε νέα κελύφη, λίγο παραπάνω στον ίδιο δρόμο κλπ κλπ. Διαβάστε περισσότερα στο Greek Architects link1 link2 link3

ΑΘΗΝΑ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Από τη Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου

Διάρκεια έως - 14/06/2009

Álvaro Siza

Επιλεγμένες εικόνες του φωτογράφου αρχιτεκτονικής Duccio Malagamba απο κτίρια του Álvaro Siza.

Δείτε περισσότερα εδώ.   

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Lego Architecture

Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του Frank Lloyd Wright,η εταιρεία LEGO σε συνεργασία με τον όμιλο Frank Lloyd Wright και την Brickstructures,Inc παρουσίασαν τα δυο πρώτα μοντέλα από τη συλλογή Frank Lloyd Wright Collection για τη σειρά LEGO Architecture.
Tο μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης και το σπίτι με τους καταρράκτες,τα διασημότερα κτίρια του αρχιτέκτονα από τουβλάκια LEGO.
Στη συσκευασία περιλαμβάνεται εγχειρίδιο με κατασκευαστικές οδηγίες,αποκλειστικό αρχειακό ιστορικό υλικό και φωτογραφίες από τα κτίρια.
Η σειρά LEGO Architecture κυκλοφόρησε το 2008 και αποτελείται από 4 ακόμα κτίρια(Empire State,Sears Tower,John Hancock Tower και Seattle Space Needle).
Η παρουσίαση των νέων μοντέλων έγινε στις 15 του μήνα,στα εγκαίνια της έκθεσης-αφιέρωμα στον Frank Lloyd Wright,με τίτλο From Within Outward,στο Μουσείο Guggenheim στη Νέα Υόρκη.

Για ηλεκτρονική παραγγελία εδώ
 www.brickstructures.com
read more...

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

1ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών

Το 1ο Φεστιβάλ Χαρακτικής - Athens Print Fest/First Edition θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 3 έως 28 Ιουνίου.

Τα επισημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 20:00,στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης - Θησείο-στάση Κεραμεικός,τηλ:210 3452150

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 HEAVEN

Η 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 HEAVEN σχεδιάζεται ως μια μεγάλης κλίμακας σπονδυλωτή εκδήλωση σύγχρονης τέχνης, με πληθώρα εκθέσεων, performances, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, προβολών, κ.τ.λ., που θα συγκεντρώσουν περισσότερους από 100 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι πολλαπλές εκθέσεις και εκδηλώσεις της Μπιενάλε θα εκτυλιχθούν κατά μήκος της παραλίας Παλαιού Φαλήρου, σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές XYZ (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος), προσκαλούν μια πλειάδα επιμελητών να εργαστούν πάνω στο θέμα του Παραδείσου. Τις ποικίλες εικαστικές και παραστατικές εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους επιμελούνται ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο εικαστικός καλλιτέχνης Ζάφος Ξαγοράρης. Εκθέσεις, εγκαταστάσεις, δημόσιες δράσεις και προγράμματα προβολών επιμελούνται οι Νάντια Αργυροπούλου, Diana Baldon, Χριστόφορος Μαρίνος, Chus Martínez, Cay Sophie Rabinowitz. Τον σχεδιασμό της Μπιενάλε έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Ανδρέας Αγγελιδάκης (καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Πάτρα).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα '2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 Heaven'.

2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Le grand Pari(s)

Διάλεξη του J.-P. Le Dantec με τίτλο: Le grand Pari(s): Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών. 

Η διάλεξη θα γίνει την Παρασκευή 5.6.2009 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

a