Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

1η Εβδομάδα Αρχιτεκτονικής με θέμα "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ" στην Καβάλα






















Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας σε συνεργασία με το ΤΕΕ ΤΚΜ διοργανώνουν την 1η Εβδομάδα Αρχιτετκονικής με θέμα "ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ" στην Καβάλα 3-7 Οκτωβρίου. Η οργάνωση αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει ποικιλία δραστηριοτήτων, τόσο ομιλίες και αρχιτεκτονικούς περιπάτους όσο και πολιτιστικά δρώμενα όπως μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις [ολόκληρο το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορεί να βρεθεί εδώ]. 

Στα πλαίσια της διοργάνωσης αυτής πραγματοποιείται και Έκθεση Φοιτητικών Εργασιών από το φετινό 5ο έτος της σχολής μας με επιλεγμένες δουλειές από το μάθημα "Αστικός Σχεδιασμός: Προγραμματισμός και Σύνθεση Αστικών Χώρων Ι και ΙΙ" [δείτε εδώ την προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με την εκδήλωση συμμετοχής], ενώ την Παρασκευή 5/10 θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή μας κ. Δημήτρη Πολυχρονόπουλου καθώς και μιας από τις ομάδες των φοιτητών.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας [πάσο]

ξεκίνησαν σήμερα οι δηλώσεις για την απόκτηση ακαδημαϊκής ταυτότητας [το γνωστό σε όλους πάσο], δείτε την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας εδώ και την αντίστοιχη από την Γραμματεία της σχολής μας εδώ..

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Έκθεση-αφιέρωμα στον Άρη Κωνσταντινίδη / Τεργέστη, Ιταλία

Μετά το Μιλάνο, παρουσιάζεται στην Τεργέστη η έκθεση-αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Η έκθεση, που φιλοξενείται στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης, θα διαρκέσει ώς τις 27 Σεπτεμβρίου. 

Πρόκειται για παραγωγή του Dipartimento di Progettazione dell’Architettura (DPA) - Politecnico di Milano και οργανώνεται από την Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Τεργέστης, τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τις εκδόσεις Εlecta-Architettura.

Το εκθεσιακό υλικό περιλαμβάνει αρχιτεκτoνικά σχέδια, κείμενα, εκδόσεις, φωτογραφίες, βιβλία, μακέτες και αντικείμενα που συνδέονται με τη ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα του αρχιτέκτονα από το Αρχείο «Άρη Κωνσταντινίδη», τα οποία διέθεσε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κωνσταντινίδης, γιος του Άρη Κωνσταντινίδη.

Το εκθεσιακό υλικό παρουσιάζεται σε πάνελ και αποτελείται από τέσσερα τμήματα και μία εισαγωγική ενότητα που απεικονίζει μέρος του αρχιτεκτονικού γραφείου του Άρη Κωνσταντινίδη στην Αθήνα επί της Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Η έκθεση πλαισιώνεται από κινηματογραφικά αφιερώματα στον αρχιτέκτονα από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Εγκαίνια: 15 Σεπτεμβρίου 2012, 18.00 
Διάρκεια: 16-27 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 14.00 - 19.30.
Μέρος: Αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης,
             «Sala Giubileo», via Mazzini, 3. 

Πηγές: www.in.gr
       www.hfc.gr



Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

έκθεση | υλοποίηση 2 κατασκευών [ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ V-VI]



Οι φοιτητές του 4ου έτους του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης σας προσκαλούν στην Έκθεση - Υλοποίηση 2 κατασκευών που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 13:00.


Η εκδήλωση αφορά την παρουσίαση των κατασκευών που πραγματοποιήσαμε κατά την διδασκαλία του μαθήματος Οικοδομική V-VI του 7ου και 8ου εξαμήνου. Βασικός στόχος αυτού του μαθήματος είναι ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας του τοίχου με τελικό αποτέλεσμα την κατασκευή ενός τοίχου σε κλίμακα 1:1, που να εκφράζει την προβληματική της ομάδας εργασίας, η οποία φυσικά μελετά και όλη την κατασκευαστική του εφαρμογή. Περισσότερα σε σχέση με το θέμα του μαθήματος μπορείτε να δείτε εδώ αλλά και εδώ όπου παρουσιάζεται ολόκληρη η πορεία της δουλειάς μας.

Σας περιμένουμε όλους. Πιστεύουμε ότι αξίζει πολύ να γνωρίσετε τη δουλειά μας.

[ευχαριστούμε πολύ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών "Η Γέφυρα" για την βοήθειά του]

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ART IS HARD [ATHENS]

Μετά από 7 διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη το ART is HARD έρχεται και στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιηθεί στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου επιλέχτηκε σαν τον πιο κατάλληλο χώρο για να λάβει χώρα ένα τέτοιο πολυδιάστατο γεγονός με φιλοδοξία να ταράξει για δύο μέρες την εικαστική, μουσική, αισθητική ζωή της πόλης. Κτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα, από Γάλλους μηχανικούς, δείγμα νεοκλασικισμού, με ιδιαίτερα art nouveau στοιχεία, ο σταθμός στέκει βουβός στην άκρη της πόλης με τις βαριές σιδερένιες πόρτες της κεντρικής εισόδου ερμητικά κλειστές.


Για ένα διήμερο, το ART is HARD εισβάλλει στο Σταθμό, βάζει δυνατά τη μουσική, δίνει χώρο σε 65 νέους εικαστικούς και 14 μουσικούς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και σας καλεί να ζωντανέψουμε ξανά την παλιά αίθουσα επιβατών.


Το ART is HARD στον Παλιό Σταθμό Πελοποννήσου συνεργεί λοιπόν με τους ανθρώπους του για ένα διήμερο τέχνης αλλά και κοινωνικής δράσης. Θεωρώντας πως το κοινωνικό έργο πρέπει να είναι συνυφασμένο με την τέχνη και την ραγματική διάσταση της καθημερινότητας, σε συνεργασία με τον Κ.Υ.Α.Δ.Α. του Δήμου Αθηναίων θα διαθέσει ένα χώρο-δωμάτιο του Σταθμού που θα χρησιμοποιηθεί για συλλογή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για αστε΄γους συμπολίτες μας που τον τελευταίο καιρό υποφέρουν δραματικά.

περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο δελτίο τύπου της οργάνωσης ενώ παρακάτω βρίσκεται ένα video με την δράση του ART is HARD τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη.


Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

7 European Landscape Biennial


  
Στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη η 7η μπιενάλε αρχιτεκτονικής τοπίου. Στα πλαίσια αυτής θα απονεμηθεί το βραβείο Rosa Barba σε έναν από τους ακόλουθους υποψήφιους:

Michel Desvigne, Ile Seguin, jardin de prefiguration, France

João Ferreira Nunes, Etar de Alcântara – Effluent water treatment station, Portugal


Martí Franch Batllori / Ton Ardévol, Restoration of the Natural AreaTudela Culip (Club Med) in the Cap de Creus Natural Park, Spain


Marianne Mommsen, The Written Garden ‘Gardens of the World’, Germany


Jacqueline Osty, Martin Luther King park, France


Steffan Robel / Joachim Swillus, Mangfallpark Rosenheim, Germany


Michael van Gessel, Twickel Estate, renovation of the historic park of Twickel Castle, the Netherlands


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Πηγή:landezine
 


Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Έκθεση Φοιτητικών Εργασιών Αστικού Σχεδιασμού στην Καβάλα



Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας σε συνεργασία με το ΤΕΕ ΤΚΜ, προσκαλεί τους φοιτητές της Σχολής μας για τη δημιουργία Έκθεσης φοιτητικών εργασιών του μαθήματος Αστικός Σχεδιασμός: Προγραμματισμός και Σύνθεση Αστικών Χώρων Ι και ΙΙ, 7ο και 8ο εξάμηνο, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010-2011 και 2011-2012, στα πλαίσια της ''Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής'' στις 1 με 7 Οκτώβρη. 

Οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα στο mail mariagrigoriadou@hotmail.com και να δηλώσουν συμμετοχή.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η δημιουργία ομάδας φοιτητών, οι οποίοι θα ενταχθούν στην οργανωτική επιτροπή και θα συντονίσουν με τον κ. Δημήτρη Πολυχρονόπουλο την έκθεση.

Παρατίθεται η σχετική ανακοίνωση της κ. Μαρίας Γρηγοριάδου:

'' Στα πλαίσια της “Εβδομάδας Αρχιτεκτονικής” από του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας σε συνεργασία με το ΤΕΕ ΤΚΜ στο διάστημα 01 - 07 Οκτωβρίου με ζητήματα που αφορούν στο δημόσιο χώρο, μας έγινε πρόσκληση για Έκθεση των φοιτητικών εργασιών
του μαθήματος Αστικός Σχεδιασμός: Προγραμματισμός και Σύνθεση Αστικών χώρων Ι και ΙΙ, 7ο και 8ο εξάμηνο (ανασχεδιασμός παλαιών λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Παναγία, Καβάλα). Οι χώροι που μας διατίθενται βρίσκονται στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης στην Καβάλα και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Όσες ομάδες φοιτητών παρακολούθησαν το παραπάνω συνθετικό μάθημα κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2010 - 2011 και 2011 – 2012 και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην έκθεση, καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με mail (mariagrigoriadou@hotmail.com), δηλώνοντας συμμετοχή.
Καθώς τα χρονικά περιθώρια για την έναρξη της έκθεσης είναι πολύ στενά, είναι σημαντική η δημιουργία ομάδας φοιτητών (από οποιοδήποτε έτος / μικρότερο ή μεγαλύτερο) , οι οποίοι θα ενταχθούν στην οργανωτική επιτροπή και θα συντονίσουν με τον κ. Πολυχρονόπουλο την παραπάνω προσπάθεια.
Για τη συμμετοχή στην έκθεση η κάθε ομάδα φοιτητών μπορεί να φέρει:
- τις τελικές μακέτες του θέματος, (κλ. 1:500 και κλ. 1:200) καθώς επίσης και
- τις πινακίδες με αντιπροσωπευτικά στοιχεία της λύσης (σχέδια, φωτογραφίες, προοπτικές απεικονίσεις, σκίτσα κλπ).
Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των παραπάνω ορίζεται η Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012.
Η μεταφορά των πινακίδων και μακετών θα γίνει με μέσο που διατίθεται από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου: καταληκτική ημερομηνία δήλωσης φοιτητών (με mail: mariagrigoriadou@hotmail.com) που επιθυμούν να ενταχθούν στην οργανωτική επιτροπή της έκθεσης (μέγιστος αριθμός επιλεγμένων φοιτητών: 10 άτομα)

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου: καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής στην έκθεση των φοιτητικών ομάδων

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου : καταληκτική ημερομηνία παράδοσης και μεταφορά εργασιών από τη Σχολή για το Κτίριο Καπναποθήκης στην Καβάλα
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση (μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου) από μεριάς φοιτητών για το σχηματισμό οργανωτικής ομάδας που θα βοηθήσει στο συντονισμό και το στήσιμο της έκθεσης στην Καβάλα, γίνεται κατανοητό ότι η έκθεση δε θα πραγματοποιηθεί.

Οι διδάσκοντες του μαθήματος''


Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

''Lusatian Lake Landmark''/ Lausitzer Seenland, Germany/ Architektur & Landschaft


Ο πύργος-παρατηρητήριο, με την διακριτική ονομασία 'Lusatian Lake Landmark', που βρίσκεται στην περιοχή Lausitzer Seenland της βόρειο-ανατολικής Γερμανίας, είναι μια κατασκευή από χάλυβα, ύψους 30 μέτρων και βάρους 110 τόνων, που από το 2008 είναι το ισχυρό τοπόσημο της περιοχής όπου παλαιότερα υπήρχαν λατομεία λιγνίτη. 

Λειτουργώντας ως σύμβολο της μεταμόρφωσης του τοπίου, ο πύργος προσφέρει μια επισκοπική θέα στην αναμορφωμένη πλέον περιοχή των πρώην λατομείων, που έχουν πια κατασκευαστεί τεχνητές λίμνες στην θέση των πολυάριθμων κρατήρων της εξόρυξης λιγνίτη.

Φτιαγμένος από χάλυβα τύπου COR-TEN, στο χρώμα της σκουριάς, ο τριγωνικός πύργος στέκεται στον χώρο σαν γιγαντιαίο τοτέμ, σκόπιμα θυμίζοντας το βιομηχανικό παρελθόν της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ η γλυπτικά διαμορφωμένη διάταξη των κλιμακοστασίων, και το υλικό κατασκευής - από πολύ λεπτά φύλλα ατσαλιού - κάνουν την ανάβαση και την κατάβαση μια ξεχωριστή οπτικο-ακουστική εμπειρία: σε κάθε βήμα ο πύργος σείεται και αντηχεί.

Η μελέτη έγινε από το γραφείο των Stefan Giers και Susanne Gabriel, Architektur & Landschaft, με έδρα το Μόναχο, μετά από διαγωνισμό που διεξείγε ο δήμος του Senftenberg σε συνεργασία με τον οργανισμό ΙΒΑ. Μάλιστα, οι φορείς αυτοί, είχαν πρωταρχικό σκοπό το να τονιστεί η αντίθεση φύσης-βιομηχανίας και να επισημανθεί με ένα αισθητό σύμβολο που να κυριεύει το τοπίο.








Πηγή: http://www.lifo.gr/
Σχετικό link


Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Venice Architecture Biennale 2012





Από τις 29 Αυγούστου έως και τις 25 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στη Βενετία η 13η Αρχιτεκτονική Μπιενάλε. Όπως υποδεικνύει ο φετινός της τίτλος «Common Ground», βασική μέριμνα της Μπιενάλε είναι να αναζητήσει κοινό έδαφος, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην ελιτίστικη στάση που χαρακτήριζε την αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα.

Η Μπιενάλε εγκαινιάστηκε με την τελετή βράβευσης στις 29 Αυγούστου, όπου ο πορτογάλος αρχιτέκτονας Àlvaro Soza Veira κέρδισε το «Χρυσό Λέοντα για επιτεύγματα ζωής», η Πολωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ κέρδισαν ειδικές μνείες στην κατηγορία «Εθνικά Περίπτερα» και ο αντίστοιχος Χρυσός Λέοντας απονεμήθηκε στο Ιαπωνικό Περίπτερο για το έκθεμα “Architecture, possible here? Home-for-All” που επιμελήθηκε ο Toyo Ito, με τη συμμετοχή των Kumiko Inui, Sou Fujimoto, Akihisa Hirata και Naoya Hatakeyama. Στην κατηγορία «Διεθνείς Εκθέσεις» η ειδική μνεία απόδόθηκε στον Cino Zucchi, ο Αργυρός Λέοντας στην ομάδα Grafton Architects και ο Χρυσός Λέοντας στην εγκατάσταση “Torre David / Gran Horizonte” του Urban-Think Tank, του Justin McGuirk και του Iwan Baan.
Το ελληνικό περίπτερο, που τιτλοφορείται Made in Athens και είναι αντικείμενο επιμέλειας του Πάνου Δραγώνα και της Μαρίας Σκιαδά, έχει ήδη προκαλέσει εντυπώσεις με τον τρόπο που παρουσιάζει τον αντιφατικό χαρακτήρα της Αθήνας. Η ιδιότυπη αθηναϊκή αστικότητα αναπτύσσεται σε δύο θεματικές:
Η πρώτη θεματική αφορά στην τοπική αστική παράδοση και συγκεκριμένα στην εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας. Η παρουσίαση εξετάζει τις σχέσεις ανώνυμης - επώνυμης αρχιτεκτονικής και τη διαδικασία παραγωγής του αστικού τοπίου από την επανάληψη μιας βασικής μονάδας.
Η δεύτερη θεματική αφορά στον κατακερματισμό και τη διεκδίκηση του αθηναϊκού δημόσιου χώρου. Η παρουσίαση επικεντρώνεται σε αντίρροπες ή και συμπληρωματικές αστικές δυνάμεις. Το φαινόμενο της αστικής αποσύνθεσης παρουσιάζεται παράλληλα με τις απόπειρες επανάχρησης των κεντρικών χώρων, ενώ τα προγράμματα αστικής ανανέωσης εξετάζονται παράλληλα με τις ακτιβιστικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε οκτώ αφηγήσεις σχετικά με την Αθήνα, οι οποίες διερευνούν νέες στρατηγικές σχεδιασμού και τοποθετούνται με στοχαστική διάθεση απέναντι στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη, και περιλαμβάνει επίσης πολλές προτάσεις όσον αφορά το σχεδιασμό πολύ-κατοικιών, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, καθώς και σχέδια για τον επανασχεδιασμό των περιοχών του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την Μπιενάλε και τις παράλληλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιό της, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της.

Κείμενο: Στέλλα Πεκιαρίδη


a