Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

12η Σύνοδος των Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης.



5/9/2009 - 8/9/2009

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του κύκλου «Αρχιτεκτονική και Παιδεία», συν-διοργανώνει με τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Αρχιτεκτονικών Σχολών (Ε.Α.Α.Ε.) τη 12η Σύνοδο των Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Κύκλος Διαλέξεων 2009-10

Λίγο πριν αρχίσει το καινούριο έτος ας σκεφτούμε λίγο ποιον θα θέλαμε να προσκαλέσουμε φέτος για διάλεξη στη σχολή.. Μέσα από την ίδια τη σχολή, αλλά και εκτός, αρχιτέκτονες (μεγάλους και νέους, γνωστούς και μη, Έλληνες ή και ξένους), καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, λογοτέχνες, street artists) και όποιον άλλο πιστεύετε πως θα είχε ενδιαφέρον να μας μιλήσει... Ας έχουμε τουλάχιστον μερικές προτάσεις να οργανώσουμε ένα σωστό Κύκλο Διαλέξεων, που θα μπορούσε ίσως να έχει και θεματικές ενότητες και να συμμετέχουμε ενεργά..

Παρακάτω προγράμματα διαλέξεων από τη σχολή της Αθήνας εδώ, της Θεσσαλονίκης εδώ, του Βόλου εδώ (διαλέξτε Ενημέρωση - Εκδηλώσεις) και Κύπρου (παλιότερο) εδώ.

Απαντήστε στην ανάρτηση αυτή και κάντε τις προτάσεις σας...

90 χρόνια Bauhaus


Άρθρο της Ελευθεροτυπίας με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της σχολής του Bauhaus.

Διαβάστε το εδώ.

Έκθεση "Διευρυμένες Οικολογίες" στο ΕΜΣΤ - Ωδείο Αθηνών



Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου εκθέσεων Δημόσιος χώρος και κοινωνικά δίκτυα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την πρώτη υπαίθρια έκθεση. Η έκθεση Διευρυμένες οικολογίες. Προσεγγίσεις σε με εποχή κρίσης διαπραγματεύεται θέματα που άπτονται του σύγχρονου οικολογικού προβληματισμού. Χωρίς να θέτει μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική θεματική, επιδιώκει να διευρύνει την ιδέα της οικολογίας και να την προσεγγίσει μέσα από την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, προσφέροντας ένα χώρο για συλλογισμό γύρω από αυτήν την πολυσύνθετη έννοια. Η έκθεση, υιοθετεί τη «διευρυμένη» ερμηνεία της οικολογίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο φιλόσοφος Φελίξ Γκουαταρί στο βιβλίο του Οι τρεις Οικολογίες, ο οποίος μιλάει για μια νέα οικοσοφία που βασίζεται σε τρία διαφορετικά οικολογικά φάσματα: το περιβάλλον, τις κοινωνικές σχέσεις και την ανθρώπινη υποκειμενικότητα. Η οικοσοφία του Γκουαταρί δεν αφορά διαχωρισμούς τύπου φύση και πολιτισμός, φύση και άνθρωπος, ανθρώπινο είδος και μη, αλλά αφορά διαφορετικούς παράγοντες οικολογικής σκέψης και δράσης, τον περιβαλλοντικό, τον νοητικό, τον κοινωνικό, τον πολιτικό κ.ά.


Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια στιγμή που το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και προτείνει τη διεύρυνση της οπτικής υπό την οποία κατανοούμε τις έννοιες περιβάλλον και περιβαλλοντισμός, μέσα από ένα ενδιαφέρον για μια «μετα-περιβαλλοντική» συνείδηση. Δεν διακηρύσσει μια σωστή «πράσινη» ατζέντα, λαμβάνει όμως ως δεδομένο ότι η οικολογική κρίση είναι πολυδιάστατη και παγκόσμια και σχετίζεται άμεσα με την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δεν έχουν δημιουργήσει έργα ‘για’ το περιβάλλον, αλλά έργα που μας ενθαρρύνουν να σκεφτούμε την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα, καθώς και τις σχέσεις αστικού και φυσικού περιβάλλοντος• ατόμου, φύσης και κοινωνίας• φύσης και τεχνολογίας• αρχιτεκτονικής και οικολογίας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο 27 καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα, οι οποίοι δημιούργησαν έργα για τους υπαίθριους χώρους που εκτείνονται γύρω από το κτίριο του Ωδείου Αθηνών. Η έκθεση έχει τη μορφή μιας ανοιχτής αφήγησης όπου διαφορετικές θεματικές και πρακτικές αντιπαρατίθενται και παρουσιάζονται γλυπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, in situ έργα, νυχτερινές βιντεοπροβολές, παρεμβάσεις στο τοπίο, συμμετοχικές δράσεις καθώς και έργα που εστιάζουν σε κοινότητες ανθρώπων.


Συμμετέχουν οι: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Νίκος Αλεξίου, Αστικό Κενό, Γιώργος Γυπαράκης, Coti και Δημήτρης Χαρίτος, Guerilla Optimists,Intothepill, Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Καμμά, Απόστολος Καραστεργίου, Θάνος Κλωνάρης, Αλεξία Κοκορέλια και Nomint, Μαρία Κόντη, Ζήσης Κοτιώνης, Ντιάννα Μαγκανιά, Mo Y_Κατερίνα Χρυσανθοπούλου / Benoit Durandin, Βασίλης Μπαλατσός, Jennifer Nelson, Μαρία Οικονομοπούλου, Γιώργος Παπαδάτος, Ευτύχης Πατσουράκης, Άγγελος Πλέσσας, Σωκράτης Σωκράτους, Ίρις Τουλιάτου, Ελεάννα Χωρίτη, Αλέξανδρος Ψυχούλης, Weimar Public.


ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, 2109242111. Μέχρι 4/10

Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 – 19.00 Πέμπτη: 11.00 – 22.00

Τα έργα στην είσοδο του μουσείου είναι επισκέψιμα κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Είσοδος ελεύθερη


Δείτε εδώ και εδώ

a