Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων Πειραιά

Πρόκειται για την πρόταση που κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχετικά με τον ανασχεδιασμό του κτιρίου του αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) και του περιβάλλοντος χώρου του σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά». Το μοναδικό στον κόσμο, όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο Μουσείων.

Έξι νέοι αρχιτέκτονες, οι Ευάγγελος Αντωνόπουλος, Θάλεια Βέττα, Γιώργιος Γαβαλάς, Μάρω Ρήγα, Αναστασία Σταμούλη και Μαρία Πυλαρινού, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον συγκεκριμένο σκοπό. Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της παρουσίασης ήταν το βίντεο που αφορούσε στο νέο κτίριο, έτσι όπως θα διαμορφωθεί με τις νέες επεμβάσεις, οι οποίες του προσδίδουν μια εικόνα πελώριου καραβιού. Μια εξπρεσιονιστική διάθεση διαπνέει τη νέα σύλληψη για το κέλυφος του Μουσείου, που θα στεγαστεί σε ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του ’30 και τοπόσημο του Πειραιά.


 
 

 
Το μουσειακό συγκρότημα αποτελείται από έξι κτιριακές μονάδες, που καταλαμβάνουν δέκα επίπεδα, τα οποία εξελίσσονται καθ’ ύψος από -3,5 μέτρα έως +39,10μ. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα διατηρηθεί μέρος του κτιρίου ΣΙΛΟ, με τη νοτιοανατολική όψη να αποκαθίσταται στην αυθεντική της μορφή, ενώ διατηρείται και το μεγάλο τυφλό τοιχίο από σκυρόδεμα. Στην ίδια πλευρά θα δημιουργηθεί η κύρια είσοδος του Μουσείου. Στο βόρειο τμήμα του ΣΙΛΟ, στο σημείο όπου βρίσκονταν τα γραφεία του ΟΛΠ (τα οποία θα κατεδαφιστούν), θα προστεθεί ένα νέο κτίριο, που θα στεγάζει τα εργαστήρια συντήρησης, τις αποθήκες του Μουσείου και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Πρωτοποριακό χαρακτήρα έχει η Φόρμα, η νέα κτιριακή μονάδα από μέταλλο, που θα κατασκευαστεί στην καρδιά του κεντρικού κτιρίου –αφού πρώτα αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του όγκου των κυψελών--, αφήνοντας ελεύθερο το ισόγειο επίπεδο. Το σχήμα της φόρμας θα θυμίζει πλοίο, ενώ το κόκκινο χρώμα με το οποίο θα βαφτεί δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς στόχος των μελετητών είναι να ανακαλεί τις προστατευτικές βαφές της γάστρας των πλοίων. Ο ταινιόδρομος θα διατηρηθεί, με τον ισόγειο ανοιχτό χώρο του διώροφου επιμήκους κτιρίου να αξιοποιείται μερικώς και τον όροφό του να διατηρείται κατά το μεγαλύτερο μέρος. Θα διατηρηθούν επίσης οι τρεις γερανοί, ενώ στο νοτιότερο άκρο του υπαίθριου χώρου του μουσείου θα δημιουργηθεί ένα κτίριο καταδύσεων, που θα περιλαμβάνει πισίνα, που θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικές καταδύσεις.


 
 

 
 

 
Οι έξι θεματικοί άξονες της έκθεσης θα αναπτύσσονται παράλληλα με τη διάταξη των εκθεσιακών χώρων. Όπως έχει ήδη καθοριστεί από τη μουσειολογική προμελέτη του ΥΠΠΟΑ, οι τέσσερις κύριοι άξονες θα διαμορφωθούν στο σώμα της νέας φόρμας, ένας άλλος θα αναπτυχθεί σε τμήμα του ταινιόδρομου και στον ένα γερανό, ενώ ο τελευταίος, που θα αφορά τη βιομηχανική ιστορία του κτιρίου, θα διαρθρώνεται στους αυθεντικούς χώρους του. Το κτίριο, που λειτουργεί ως τοπόσημο λόγω της φυσιογνωμίας και της περίοπτης θέσης του, άρχισε να λειτουργεί το 1936. Παρέμεινε σε λειτουργία έως το 2010, ενώ το 2011 εγκρίθηκαν με Υπουργική Απόφαση το κτιριολογικό πρόγραμμα και η μουσειολογική προμελέτη του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων. Έναν χρόνο αργότερα προκηρύχθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και τον Φεβρουάριο του 2013 επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Το Φανταστικό Μουσείο

     Επειδή κατά το 4ο έτος περί του μουσείου πολύς λόγος γίνεται και κάποιες φορές αφήνει στίγματα και κουσούρια Το Φανταστικό Μουσείο.

  Δεν είναι τυχαία η έννοια του Φανταστικού Μουσείου, την οποία ζητάν οι καθηγητές να εκπονήσουμε μια εργασία στα πλαίσια του μαθήματος Αρχιτεκτονική Οργάνωση Χώρων και Μικροπεριβάλλοντος ΙΙΙ.
   Το Φανταστικό μουσείο το εισάγει ως έννοια στο βιβλίο του «Το Φανταστικό Μουσείο» ο Andre Malraux, συγγραφέας και θεωρητικός της Τέχνης. Κατά τον Malraux η Φωτογραφία δύναται να δημιουργήσει πολλαπλά φωτογραφικά αντίτυπα έργων τέχνης καθιστώντας τα προσβάσιμα σε ευρύ κοινό ακυρώνοντας την χωρική έννοια και χρήση των χώρων για τα οποία αρχικά προορίζονταν Επαύλεις, Ανάκτορα, Κήποι και τελευταία τα μουσεία. Συνεπώς μουσείο θα μπορούσε να γίνει, εάν θέλουμε να γίνουμε πολύ προκλητικοί, ένα φωτογραφικό λεύκωμα στο τραπέζι του σαλονιού μας[1], ένα ηλεκτρονικό site στην οθόνη του υπολογιστή μας.[2]

     Παράλληλα γίνεται και μια αλλαγή. Το έργο τέχνης πλέον προορίζεται για το μουσείο. Η μοντέρνα τέχνη γίνεται αυτοαναφορική δημιουργείται για τον χώρο έκθεσης, το μουσείο. Δημιουργείται για να εκτεθεί για να παρουσιαστεί, να προβοκαρει και να κριτικαριστεί. Όπως θα πει και ο Maurice Blanchot «Το φανταστικό μουσείο δεν είναι απλώς σύγχρονο της μοντέρνας τέχνης και μέσο για την ανακάλυψή της, είναι το ίδιο έργο αυτής της τέχνης, κάποιος θα μπορούσε να πει το αριστούργημα της, αλλά ταυτόχρονα και κατά κάποιο ημιαποκαλυπτόμενο τρόπο η αποζημίωση της» (Blanchot, 1997, p. 17).

    Γενικότερα το θέμα επηρεάζει πολλούς. Αναφορά βρίσκουμε και στον Ο. Ελύτη στην συλλογή κειμένων του «Εν λευκώ».

Βιβλιογραφία
Malraux, Andre (2007) Το Φανταστικό Μουσείο, μτφρ. Νίκος Ηλιάδης, Πλέθρον
Blanchot, Maurice (1997). The Museum, Art and Time. Stanford University Press
Ελύτης, Οδυσσέας (1992). Εν Λευκώ. Ίκαρος
The Google Art Project: www.googleartproject.com






[1] Ας αναρωτηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που βρεθήκαμε σε έκθεση μουσείου και δεν συνοδευόταν από το ανάλογο βιβλίο στο ενημερωμένο κατάστημα.
[2] www.googleartproject.com

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ανοιχτό Δ.Σ. 7/12/2013

Μετά την έλλειψη απαρτίας στην σημερινή συνέλευση έγινε ανοικτό Δ.Σ. και αποφασίστηκε:

-Αναστολή Μαθημάτων μόνο την ώρα διενέργειας του τμήματος την Δευτέρα 9/12/2013 12:00 και μαζικη παρουσία των φοιτητων εκει.
-Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 11/12/2013 στις 14:00

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Διακοπή της Συνέλευσης

Αποφασίστηκε η διακοπή της σημερινής συνέλευσης και συνεχιση της αυριο στις 14:00 Σαββατο 7/12/2013 με συντομη ανακεφαλαίωση, σύντομες τοποθετησεις και τελική ψηφοφορία. Παρακαλούνται τα μέλη να ειναι ακριβή στην ωρα τους.

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συνέλευση 6/12 Συλλόγου Φοιτ. Αρχιτεκτονικής

Την Παρασκευή 6/12/2013 ώρα 16:00 στην αίθουσα του πρώτου έτους, θα γίνει η συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, εξ αναβολής της συνέλευσης της Πέμπτης που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω παράστασης διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ΔΠΘ.

Τα θέματα της συνέλευσης είναι τα εξής:
- Ενημέρωση για τη Σύγκλητο της Πέμπτης 5/12/2013
- Εκτίμηση της κατάστασης για περαιτέρω δράσεις
- Έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης


Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Update: Νέα Συνέλευση Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Ξάνθης

Υπενθυμίζουμε την Έκτακτη Συνέλευση Φοιτητών Συλλόγου Αρχιτεκτονικής Ξάνθης την Δευτέρα 2/12/2013 στις 11:00 το πρωί με θέματα:

Α. Ενημέρωση-Συνέχεια των Κινητοποιήσεων
Β. Έγκριση Επιστολής προς το Τμήμα
Γ.Συμβασιούχοι
Δ. Αξιολόγηση

Προβολή Ντοκιμαντέρ_Κυριακή 01/12 στις 20:00



Θα ακολουθήσει συζήτηση
Σημείωση: η αφίσα ήταν συλλογική προσπάθεια

a