Θα υπάρξει ποτέ κάποιο «Μάθημα από την Αθήνα»; Τι σημασία αποκτούν λέξεις όπως «εκπαίδευση», «ελευθερία», «queer», «βορράς», «νότος», «ιθαγενής» στον σύγχρονο πολιτιστικό διάλογο; Είμαστε μάρτυρες της έλευσης των Βαρβάρων ή της εξημέρωσης του Βαρβαρικού;
Αυτοί οι Βάρβαροι έρχονται ξανά και ξανά. Πρόσφατες Μπιενάλε ασχολήθηκαν με το θέμα του Βαρβάρου. Η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης 2013, με τίτλο Mom, am I a Barbarian? (Μαμά, είμαι Βάρβαρος;), διερεύνησε τον Βάρβαρο σαν το αντεστραμμένο είδωλο του Πολίτη ενώ η Μπιενάλε της Ιρλανδίας, EVA International 2016, με τίτλο Still (the) Barbarians (Ακόμα Βάρβαροι), εστίασε στην Ιρλανδία ως το πρώτο πεδίο δοκιμών της μοντέρνας Ευρωπαϊκής Αποικιοκρατίας
Από τις αρχές του νέου αιώνα οι Βάρβαροι βρίσκονται Προ Των Πυλών. Στους κύκλους της διανόησης καθώς και στο πεδίο της τέχνης απεικονίζονται συχνά με θετικούς και μεσσιανικούς όρους: σαν ένα νέο νομαδικό/απάτριδο/υβριδικό υποκείμενο. Αυτή η αντίληψη μοιάζει να καθορίζει τον τρόπο που η (α)δυνατότητα αντίστασης και εξέγερσης κατανοείται σήμερα και, ταυτόχρονα, αποτελεί βασικό λόγο της συλλογικής μας αποτυχίας να προβλέψουμε τη σημερινή κλιμάκωση της οπισθοδρόμησης.
Αφήνουμε πίσω μας τις προκαταλήψεις και τις πεποιθήσεις. Ο Βάρβαρος δεν είναι ούτε ο απειλητικός Άλλος, ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ο Μουσουλμάνος, ούτε ο εξωτικοποιητικός και ερωτικοποιητικός οριενταλιστής, η «απειλή» του «βόρειου αποικιοκράτη». Κι όμως, ο Βάρβαρος είναι πιο κοντά από ποτέ. Δεν είμαστε οικοδεσπότες αλλά προσκαλούμε τους Βαρβάρους να περάσουν μέσα.
Ένα χρόνο "Ενεργητικής Αναμονής" για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία θα σηκώσει την αυλαία της στις 5 Απριλίου 2017, ενώ η έκθεση προγραμματίζεται για τον Απρίλιο του 2018. Την έκθεση θα εφορεύσει η ομάδα Heart & Stone Division - Μεραρχία της Καρδιάς και του Ξίφους, μία ομάδα καλλιτεχνών, επιμελητών και θεωρητικών, οι οποίοι εκπλήσσοντας τους πάντες, εμφανίζονται ντυμένοι ως μανιάτες πειρατές με μερικές κρητικές πινελιές.
Η "Ενεργητική Αναμονή" έχει ήδη ξεκινήσει με δημόσιες δράσεις της ομάδας, όπως:
- Δοκούμενα (Documena)
Tα Δοκούμενα είναι ένα project που διερευνά τη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής παραγωγής εντός της εντεινόμενης Ευρωπαϊκής κρίσης. Διανύοντας μια χρονική περίοδο μετάβασης από τις μεσο-αστικές βεβαιότητες του πρόσφατου παρελθόντος, σε μια νεο-πατριωτική συσπείρωση αγανακτισμένων κοινωνικών ομάδων, τα Δοκούμενα επικεντρώνονται στα μοτίβα αυτής της νεοσυντηρητικής οπισθοδρόμησης ερευνώντας τους τρόπους που συγκροτείται η επιστροφή αντιδραστικών λόγων. Τέτοιοι λόγοι επηρεάζουν τον καλλιτεχνικό ριζοσπαστικό λόγο, όπως αυτός εκφράζεται στο διεθνές θεσμικό πεδίο της τέχνης. Ο όρος “Δοκούμενα” είναι ένα γκροτέσκο δάνειο από τα αρχαία ελληνικά με την εξής σημασία: “συγκεκριμένες αντιλήψεις που λειτουργούν ως δεδομένα - αυτά τα οποία πιστεύουμε ή στα οποία ελπίζουμε."
Τα Δοκούμενα απαντούν στην εξωτικοποίηση της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της 'ελληνικής περίπτωσης’, εξερευνώντας ενός άλλου τύπου απόλαυση που εκκινεί με μια επιδοκιμασία της οριενταλιστικής ματιάς που προσφέρει η Documenta 14. Σε αντίθεση όμως με τον Ντοκουμεντικό οριενταλισμό, τα Δοκούμενα εντοπίζουν το πρόβλημα στους τρόπους που οι καλλιτεχνικές ιδεολογίες ενσωματώνουν και αναπαράγουν τον εαυτό τους μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο. Υπάρχει μια επιθυμία για την ανακάλυψη ενός ‘τόπου’ ή ενός ‘υποκειμένου’ που μπορεί να συγκεντρώνει ή να αντιπροσωπεύει στην ολότητά τους τούς σημερινούς αγώνες και καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Αναμένετε καλύτερες και πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές πατριωτικής αισθητικής, καλλιτεχνικών έργων, ομιλιών, θεωρητικών άρθρων - καλύτερους Παρθενώνες, πιο υπναγωγικές “νοοσφερικές” new age τελετές, και πολύ πιο queer χώρους bdsm βασανισμών.
- Klassenfahrt
Το Κλάσσενφαρτ είναι μία εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώνεται από το φημισμένο πρακτορείο Blue Owl Travels και θα σας προσφέρει την δυνατότητα να γνωρίσετε εξαίρετα προάστια της Αθήνας, να συναναστραφείτε ιδιαίτερους ανθρώπους, καθώς και θα σας φέρει σε επαφή με καταπληκτικά έργα τέχνης. Θα είναι ένα παιγνιώδες απόγευμα και ένα ταξίδι, στο οποίο θα κληθείτε να συμμετέχετε ενεργά και να πλαισιώσετε τους όρους της συλλογικής αυτής εμπειρίας.
Από τις 5 Απριλίου και μετά μπορείτε να παρακολουθείτε τη δράση της ομάδας μέσα από το διαδικτυακό κανάλι στο Youtube, The Athens Biennale YouTube Channel
Παρακάτω δείτε ένα βίντεο από τις δράσεις της ομάδας με τίτλο In Defense of the Academic Troll,
Gabriel S Moses
Project description:
Have you ever been trolled? Trolling is a form of online harassment which blurs the lines between sincere and subversive response and between fabricated and credible information. But could trolling be used in a constructive, even positive, manner? Could it be applied self reflectively and introduced into a contemporary progressive discourse? Could it help test the borders of this discourse and help overcome its concealed biases? Merging ideas and aesthetics from Internet culture with those of the academic lecture, this animated talk, transformed into a televangelist preach, attempts to do just that.
Gabriel S Moses biography:
Gabriel S Moses, 1982, Jerusalem, is a Berlin based performer, essayist and media artist with a millennial complex. In other words, he knows how to lie about why he lied about what ur kids are saying about u on their smartphones behind ur back. He also holds a practice-based Masters degree (UdK Berlin) and speaks frequently in venues across Europe. His works have been showcased in Transmediale (Berlin), Lenbachhaus (Munich) and FILE festival (Sao Paulo). In 2014, his project Enhancement won 1st prize at the ‘Anthropocene’ conference in HKW Berlin.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.