Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ελληνικός Μεταπολεμικός Μοντερνισμός: τα ξενοδοχεία Ξενία

Τα ξενοδοχεία «Ξενία», σημαντικά, διεθνώς αναγνωρισμένα δείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη μεταπολεμική, μετεμφυλιακή Ελλάδα, αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης πολιτιστικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας και της ιστορίας της. Σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τον ΕΟΤ στις δεκαετίες ’50 και ’60, «προγραμματίστηκαν με στόχο να προσφερθούν υψηλών προδιαγραφών τουριστικά καταλύματα, αλλά και να υποδειχθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες το επιθυμητό επίπεδο των νέων ξενοδοχειακών μονάδων, που θα έπρεπε να κατασκευασθούν προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός ως η νέα προσοδοφόρος οικονομική δραστηριότητα προς την οποία απέβλεπε το κράτος».
Μελετήθηκαν από ομάδα αρχιτεκτόνων, που εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του ΕΟΤ με προϊστάμενο τον Άρη Κωνσταντινίδη (1957-1967). Ο σχεδιασμός τους ακολούθησε κοινές αρχές, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο εύρος θεμάτων, που και σήμερα απασχολούν την αρχιτεκτονική γενικότερα. Η χωροθέτησή τους, το κτιριολογικό τους πρόγραμμα, η σχέση με τον αστικό ιστό ή το τοπίο και η προβολή της ελληνικής φύσης ως προσφερόμενου αγαθού για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, η τυπολογική και κατασκευαστική οργάνωσή τους-κτήρια με πτέρυγες και σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα-ο σχεδιασμός των λεπτομερειών και η επιλογή των υλικών, αλλά και των επίπλων και του εν γένει λειτουργικού εξοπλισμού τους είναι τα στοιχεία που οδήγησαν σε ένα μοναδικό και αξεπέραστο αποτέλεσμα, που αξίζει να μελετηθεί από τις νεότερες γενιές.
Τα «Ξενία» είναι για ένα ακόμα λόγο διδακτικά, καθώς ακολουθείται στη διαδικασία προγραμματισμού και υλοποίησης, το πρότυπο δουλειάς στο οποίο βασίστηκε η κατασκευή των 4000 σχολικών κτηρίων που είχε αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας στην περίοδο του Μεσοπολέμου,όπου και σε εκείνη την περίπτωση το αρχιτεκτονικό προϊόν παράχθηκε ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.
Α. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΟΥ (αναδημοσίευση απο arch.ntua)

Σώθηκαν πέντε «Ξενία». Το πρώτο βήμα έγινε...
Εκδήλωση στο «ΞΕΝΙΑ» Καλαμπάκας

Κάτοψη Ξενία Αρχαίας Ολυμπίας
ΞΕΝΙΑ ΣΑΜΟΥ
ΞΕΝΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ
ΞΕΝΙΑ ΑΝΔΡΟΥ (ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ)
ΞΕΝΙΑ ΞΑΝΘΗΣ (ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ)
ΔΙΑΦΟΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a