Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κείμενο για την Πρυτανεία - Διδάσκοντες 407

Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

Όπως γνωρίζετε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Δ.Π.Θ. ιδρύθηκε το 1999 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000. Μέχρι σήμερα, έντεκα χρόνια μετά, το τμήμα μας δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει αυτοδυναμία για διάφορους λόγους. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το τμήμα θα λειτουργήσει με την παρουσία μόνο των 18 μελών Δ.Ε.Π.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης το οποίο ιδρύθηκε το 2004 αριθμεί ήδη 21 μέλη Δ.Ε.Π. και 13 διδάσκοντες Π.Δ. 407/80. Αυτό κάνει σαφές ότι τόσα χρόνια το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. καθυστερεί να αυτονομηθεί και να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί.

Η φύση της σχολής εν αντιθέσει με τα άλλα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη πλειοψηφία των μαθημάτων της απαιτεί τη διεξαγωγή μαθημάτων εργαστηριακού χαρακτήρα και συνεπώς την άμεση συνεργασία διδασκόντων και φοιτητών. Στις περισσότερες σχολές Αρχιτεκτονικής στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο η αναλογία διδασκόντων ανά φοιτητή στα μαθήματα εργαστηρίου και μάλιστα αρχιτεκτονικής σύνθεσης, που αποτελεί τον κορμό της αρχιτεκτονικής παιδείας, είναι 1/15. Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου ακαδημαϊκού έτους η αντίστοιχη αναλογία για το μάθημα «Βασικές Αρχές και Έννοιες της Αρχιτεκτονικής» του πρώτου έτους ήταν 1/25, να μην αναφερθούμε για τα υπόλοιπα έτη συμπεριλαμβανομένων και των διπλωματικών εργασιών τα οποία εμφανίζουν ακόμα μικρότερα ποσοστά. Μάλιστα η προαναφερθείσα αναλογία προκύπτει από το συγκερασμό μόνο ενός μέλους Δ.Ε.Π. και άλλων 3 διδασκόντων Π.Δ.407/80. Παράλληλα το πρόβλημα λόγω έλλειψης διδασκόντων οξύνεται όσο το τμήμα δέχεται μεγαλύτερο ποσοστό εισακτέων κάθε χρόνο.

Συνεπώς γίνεται αντιληπτό απ’ όλα τα παραπάνω ότι το Τμήμα χρήζει άμεσης ανάγκης έκτακτου προσωπικού για τη διεξαγωγή των βασικών μαθημάτων. Χωρίς την παρουσία των διδασκόντων Π.Δ. 407/80 η σχολή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο σκοπό της όπως αυτός αναφέρεται στο πρόγραμμα σπουδών. Με άλλα λόγια η σχολή δεν υφίσταται ούτε για τους καινούριες φοιτητές οι οποίοι εισέρχονται με τον ενθουσιασμό να βρουν ένα οργανωμένο και σωστά στελεχωμένο τμήμα αλλά ούτε και για τους φοιτητές που τόσα χρόνια υπομένουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Κάθε χρόνο το Τμήμα έρχεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα έλλειψης διδασκόντων το οποίο επιλύεται επιφανειακά, ευκαιριακά και ατελώς. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι ίδιοι οι φοιτητές είναι αυτοί που πλήττονται από όλη αυτή την κατάσταση. Χάνονται μαθήματα και αντί να στοχεύουμε στην καλύτερη οργάνωση και ανάδειξη του τμήματος αναλωνόμαστε σε απλές προσπάθειες επιβίωσης.

Παρακαλούμε λοιπόν, σαν Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών να λάβετε υπ’ όψιν σας όλα τα παραπάνω, και να καταλάβετε την ανησυχία μας ως φοιτητές για το τι μέλλει γενέσθαι όχι μόνο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αλλά και για τα χρόνια που πρόκειται να ακολουθήσουν. Η παρουσία των διδασκόντων Π.Δ. 407/80 είναι πολύ σημαντική για το Τμήμα μας γι αυτό περιμένουμε να δούμε την ανάλογη αντιμετώπιση και από τη δική σας πλευρά στο ζήτημα των πιστώσεων θέσεων που αναλογούν σε κάθε Τμήμα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kata ti gnomi m to 8ema den einai na mas fernoun ka8e xrono usmvasiouxous pou meta apo ligous mines pou paramenoun aplirotoi xanoun tin opoia ore3i mporei n eixan gi n doulepsoun mazi mas...i sxoli exei amesi anagki apo monimous ka8igites pou 8a endiaferontai pragmatika gi t antikeimeno tis douleias tous i opoia dn 8a apotelei apla ena sumpliroma st mis8o tous..nai oi 407 einai mia epifaneiaki lusi, alla gi poso akoma?se ligo oi idioi oi foitites 8a kanoume ma8ima st mikrotera eti!!

Ανώνυμος είπε...

den einai oti kalutero oi sumvasiouxoi, alla afou den fernoun monimous, einai i moni lusi.uparxei kanena neo, exete akousei kati? tha erthoun pote?

a