Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Στις φλόγες τυλίχτηκε η Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης

  Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το ιστορικό κτίριο του αρχιτέκτονα Τσαρλς Ρένι Μάκιντος (Charles R. Mackintosh) όπου στεγαζόταν η Σχολή Καλών Τεχνών της Γλασκόβης, μία από τις καλύτερες και γνωστότερες σχολές Τέχνης της Ευρώπης. Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα.
  Οι σπουδαστές και όλο το προσωπικό πρόλαβαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το κτίριο, που υπέστη μεγάλες ζημιές. Πολλοί από αυτούς έβαλαν τα κλάματα βλέποντας τις φλόγες να ζώνουν τη Σχολή που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.
  «Είναι φρικτό να βλέπουμε την καταστροφή αυτού του συμβόλου της πόλης αλλά και της δουλειάς των σπουδαστών», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ.
Κάθε χρόνο 20.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο πήγαιναν στη Γλασκόβη για να επισκεφθούν τη Σχολή Καλών Τεχνών, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.
  Ο αρχιτέκτονας Ρένι Μάκιντος ήταν ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της Art Nouveau. Το 1897 κέρδισε τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί για την οικοδόμηση της Σχολής. Το κτίριο που ολοκληρώθηκε μια δεκαετία αργότερα έγινε σημείο αναφοράς για την πόλη και είχε ανακηρυχθεί «προστατευόμενο μνημείο».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

a