Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Κάλεσμα: Unexplored Spaces_Arch D.U.Th. OPEN workshop, ΥΠΟΓΕΙΟ




Το κάλεσμα αυτό, αφορά σε  ένα 8ήμερο εργαστήριο-workshop το οποίο εξελίσσεται και διαμορφώνεται από όσους συμμετέχουν, είναι ανοιχτό  και προτείνεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016  και ώρα 15:00. 

Επικοινωνία :  commrockunity@gmail.com 

Στα πλαίσια αυτού του workshop,  αναζητούνται κίνητρα και αφορμές για συλλογική δράση και έρευνα στο πεδίο της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης στο οποίο όλοι ενεργούμε. 

Προτεινόμενο 8ήμερο πρόγραμμα

Ημέρα 1η: 
  • Περιπλάνηση, αναγνώριση, βιωματική προσέγγιση του χώρου που γίνεται το εργαστήριο.
  • Γνωριμία με διάφορες μεθοδολογίες προσέγγισης του χώρου βάση της εμπειρίας και της γνώσης του καθενός. Τέτοιες μεθοδολογίες συντάσονται μέσα από το συνδιασμό εννοιών όπως οικειοποίηση, αυτενέργεια, παρατήρηση, περιπλάνηση, καταγραφή ( με διάφορα μέσα).


Ημέρα 2η: 
  • Οργάνωση και διαμόρφωση του εργαστηρίου ως προς το περιεχόμενό του. Προτάσεις, ιδέες και συζήτηση για τη συνέχειά του. 
  • Καθορισμός στόχων και κατεύθυνσης του workshop.


Ημέρα 3η, 4η, 5η, 6η: 
  • Συλλογή υλικών, καθαρισμός του χώρου
  • Σχεδιασμός-αποτύπωση-σύνθεση του χώρου, ο οποίος θα διαμορφώνεται συλλογικά και συμμετοχικά, με την επιλογή της όποιας μεθοδολογίας και πως αυτές συσχετίζονται-συγκρούονται-συνεργάζονται. 
  • Κατασκευή, Πρακτική εφαρμογή των θεωριών που κατά την αρχιτεκτονική εκπαίδευση συναντάμε 
  • Εικαστικές προσεγγίσεις του χώρου
  • Παρουσίαση ιδεών των ατόμων-ομάδων που συμμετέχουν
  • Μετάδοση και ανοιχτό μοίρασμα της γνώσης σε σχέση με τα διάφορα αναλογικά και ψηφιακά μεσα.

Η σειρά των παραπάνω, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που μπορούν να ακολουθηθούν και να προκύψουν, διαμορφώνεται ανάλογα, όπως και εμπλουτίζονται μέσα από τη συζήτηση και τη συμμετοχή.Ουσιαστικά αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία σύνθεσης του όλου.

Ημέρα 7η: 
  • Στήσιμο έκθεσης για την παρουσίαση της πορείας που ακολουθήθηκε στο εργαστήριο, καθώς και του όποιου άλλου υλικού.
  • Μετατροπή-προετοιμασία του χώρου για την επόμενη ημέρα της έκθεσης.
  • Σχεδιασμός Αφίσας και χρήση άλλων μέσων προβολής


Ημέρα 8η: 
  • Ξεκινάει από νωρίς η έκθεση ενώ μπορεί να χωριστεί θεματολογικά στη διάρκεια της ημέρας. Τέλος θα καταλήξει σε ένα party αυτοοργανωμένο με μουσικές, installations και διάφορες προβολές απο όλη τη διαδικασία αφήνοντας έτσι ίχνη για μια συνέχεια...


Ανεξερεύνητος χώρος_ Το υπόγειο

Το υπόγειο και ο ημιυπαίθριος χώρος του αποτελούν κλειστούς ανεξερεύνητους χώρους για ένα μεγάλο ποσοστό των μελών της κοινότητας στην οποία ανήκουμε. Αποτελούν χώρο με ελάχιστα ορατά ίχνη χρήσης και αυτενέργειας. Η ιστορία του είναι άγνωστη...




Επιχειρείται να χαρακτηριστεί ως πιθανός κοινόχρηστος χώρος στον οποίο μπορούν να λαμβάνουν χώρα δίαφορες δραστηριότητες. Επικοινωνεί οπτικά με το μπαλκόνι-εξώστη του πρώτου έτους. Πρόσβαση υπάρχει μόνο μία, εκείνη η σκάλα που σε κατεβάζει από τη νότια υπαίθρια πλευρά του κτηρίου, που επίσης δεν κρατά ιδιαίτερα πολλά χνάρια-ίχνη περιπλάνησης-χρήσης. 



Στόχο του workshop αποτελεί η διαμόρφωση-σχεδίαση του υπογείου και η μετατροπή του σε ένα χώρο ζωντανό και ενεργοποιημένο, χρήσιμο για τη κοινότητα της σχολής μας. Θεωρώντας πως θα αποτελέσει  αφορμή για να ανοίξουν πόρτες και να ενεργοποιηθούν και άλλοι χώροι μέσω αυτενεργειών και συλλογικών δράσεων και μέσα απο αυτό να αποκτήσουμε μια νεα σχέση με το κτίριο και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Σημαντική επίσης είναι η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και βασίζεται στην αλληλεπίδραση των ατόμων-ομάδων που αποτελεί βασικό συστατικό του συμμετοχικού σχεδιασμού, ο οποίος αντιτίθεται σε κάθε μορφή ανταγωνισμού. Τέλος η δράση αυτή αποτελεί πείραμα που επιδιώκει να ερευνήσει δομές συλλογικότητας και αυτοοργάνωσης στο πλαίσιο της κοινότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

a