Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Κάλεσμα για συνδιαμόρφωση και συλλογική δράση στο πλαίσιο κοινότητας

Το κάλεσμα αυτό αφορά σε μια δράση που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη-διαμόρφωση από όσους συμμετέχουν.
Προτείνεται συνάντηση την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 ώρα 11:00 στο λαχανόκηπο στα ανατολικά της σχολής.
Με αφορμή το κάλεσμα της Τετάρτης 20 Απριλίου 2016 επιχειρείται μία ενημέρωση για τις εργασίες που έγιναν στο λαχανόκηπο και στο σπορείο.

e-mail για επικοινωνία: laxanokiposvraxos@gmail.com
Ξεχορτάριασμα:


Η μεγαλύτερη επιφάνεια του λαχανόκηπου ήταν έτοιμη για την δημιουργία των σαμαριών που χρειάζονται για την φύτευση. Λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των αγριόχορτων όμως θα πρέπει να ξανά γίνει. Μένει να βρεθούν οι θέσεις των υπόλοιπων φυτών ( καθώς ήδη έχουν μπει κάποιες ντοματιές και πιπεριές) και η μεταξύ τους αποστάσεις σε σχέση με τα όρια του λαχανόκηπου.

Διαμόρφωση φράχτη:


Έχει ήδη ολοκληρωθεί η μισή διαμόρφωση του φράχτη, με κοτετσόσυρμα που έχει περαστεί στη μισή περίμετρο του λαχανόκηπου, το οποίο δένεται με σύρμα στους σιδερένιους πασσάλους που συλλέχθηκαν και ετοιμάστηκαν ( κόπηκαν στο κατάλληλο ύψος) σε προηγούμενα στάδια. Αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί ο προσωρινός φράχτης είναι να περαστεί και στην υπόλοιπη περίμετρο ενώ παράλληλα έχει ληφθεί υπ' όψιν η ανάγκη κενών/εισόδων σε 2 σημεία του για την μετακίνηση των υλικών ( χώμα, πέτρα) από και προς το λαχανόκηπο.

Συλλογή και Αποθήκευση υλικών:


Έχουν συλλεχθεί και τοποθετηθεί σε ένα μέρος τα διάφορα υλικά και αντικείμενα που υπήρχαν στη γύρω περιοχή. Όπως επίσης συνεχίζεται η συλλογή πέτρας, για τη τελική μορφή του εξωτερικού μόνιμου φράχτη. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν με βάση τις διαστάσεις τους και το είδος τους π.χ. Ξύλα, μέταλλα, ύφασμα, καλάμια, παλέτες, πλαστικοί σωλήνες κτλ. και να προκύψει ένας κατάλογος υλικών. Ήδη χρησιμοποιείται ως αποθήκη, ο χώρος κάτω από τη σκάλα, στα ανατολικά της σχολής. Ο χώρος αυτός έχει καθαριστεί και αποτυπωθεί με σκοπό να σχεδιαστεί ανάλογα με της ανάγκες αποθήκευσης που προκύπτουν.


Σπορά-Φύτευση:


Μετά την βόλτα μας στο Φεστιβάλ του Πελίτι, προμηθευτήκαμε διάφορους παραδοσιακούς σπόρους από περιοχές της Β.Ελλάδας και όχι μόνο. Υπάρχει η σκέψη να μοιραστούν σε όσα μέλη της κοινότητας ενδιαφέρονται και ίσως έτσι προκύψουν και άλλες αυτενέργειες και πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό και την διαμόρφωση και άλλων λαχανόκηπων στη γύρω περιοχή της σχολής.
Επίσης έχουν ήδη φυτευτεί διάφοροι σπόροι ( οι περισσότεροι από τοπικούς παραγωγούς) που θα πρέπει να μεταφυτευθούν στο λαχανόκηπο/στους λαχανόκηπους, αφού οι ρίζες έχουν μεγαλώσει σημαντικά. Τέτοιες ρίζες είναι, ντομάτα ( διάφορα είδη) πιπεριές, σέσκουλο, λάχανο, μαϊντανός, αμάρανθος, καλέντουλα, κατιφές κα. Βρίσκονται στο σπορείο ανατολικά της σχολής, κάτω από τη σκάλα του τρίτου έτους, το οποίο καθαρίστηκε και οργανώθηκε για να μπορεί να χωρέσει αρκετά γλαστράκια για σπόρους.


Αναζητήσαμε και διάφορους τρόπους αυτόματου ποτίσματος των ριζών .Προτεινόμενες ενέργειες για αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, ( αν και είναι γνωστό πως το πρόγραμμα όλων είναι βεβαρυμένο) είναι ολοκλήρωση του φράχτη, προετοιμασία του εδάφους για μεταφύτευση των ριζών και σχεδιασμός οργάνωση του αυτόματου ποτίσματος για λαχανόκηπο και σπορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: