Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Νέο Αρχαιολογικό - Θεματικό Μουσείο Πειραιά


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων, παρουσιάζει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στις 19:00 τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Αρχαιολογικκό - Θεματικό Μουσείο Πειραιά



Τον Μάιο του 2014 προκηρύχθηκε από τον ΟΛΠ και το ΥΠΠΟΤ, διεθνής ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με θέμα “Ανασχεδιασμός υπάρχοντος κτιρίου σε Αρχαιολογικό Θεματικό Μουσείο Πειραιά και Ανάπλαση χερσαίας περιοχής του Ο.Λ.Π. σε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο και σε πάρκο με κλειστό χώρο στάθμευσης κάτωθεν αυτού”. Ο διαγωνισμός έληξε τον Οκτώβριο του 2014 με την τελική συμμετοχή 58 προτάσεων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από 7 αρχιτέκτονες, (πανεπιστημιακούς, μέλη του ΣΑΔΑΣ και του ΥΠΠΟΤ) και με πρόεδρο τον καθηγητή Ηλία Κωνσταντόπουλο, απένειμε 3 βραβεία και 5 εξαγορές.

Ο διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου διαγωνισμού για την μετατροπή του αποθηκευτικού σταθμού σιτηρών (SILO) του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, καθώς και με μελλοντικές προτάσεις που αφορούν τον συνολικό σχεδιασμό για την Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά – ένα εγχείρημα τολμηρό, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα με στόχο τον αναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας και της ταυτότητας της πόλης. Για την μετατροπή του υπάρχοντος κτηρίου στο Νέο Αρχαιολογικό-Θεματικό Μουσείο Πειραιά προβλέφθηκε ένα κτιριολογικό πρόγραμμα περίπου 8.000 τ.μ. και πρόσθετου υπόγειου χώρου στάθμευσης 280 οχημάτων κάτω από ένα εκτεταμένο χώρο πρασίνου. Καίριας σημασίας για τον διαγωνισμό ήταν η δημιουργία ενός Μουσείου του Πειραιά και η διασύνδεση του μέσω των δημόσιων χώρων με την εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιολογική περιοχή της παρακείμενης Ηετιώνειας Πύλης, η οποία δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη στους πολλούς.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Petrās Architecture – Τσαμπίκος Πετράς, με έδρα την Αθήνα, με μια πρόταση για ένα νέο Μουσείο – Περίπατο που προβάλει στην περιοχή ως μια νέα Αστική Προβλήτα. Στη διάλεξη αυτή ο μελετητής του έργου θα παρουσιάσει αναλυτικά το έργο και τη φιλοσοφία σχεδιασμού του συγκροτήματος στην ευρύτερη περιοχή της Δραπετσώνας, του λιμανιού και του γειτνιάζοντος αρχαιολογικού χώρου. Θα παρουσιάσει πρόσθετα τους όρους ανασχεδιασμού του υπάρχοντος κτηρίου σε Μουσείο και τον τρόπο με τον οποίο η νέα σύνθεση του αρχιτεκτονικού χώρου εμπνέεται αλλά και συλλειτουργεί με το περιεχόμενο της μουσειολογικής αφήγησης.


Ο Τσαμπίκος Πετράς γεννήθηκε στον Πειραιά (1984) και κατάγεται από τη Ρόδο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ, «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός». Διερευνά σε διδακτορικό επίπεδο θέματα που αφορούν την προσβασιμότητα και την συμμετοχή των αισθήσεων στην αντίληψη του χώρου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει διακριθεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Το έργο του έχει παρουσιαστεί στην 6η και 7η πανελληνία έκθεση αρχιτεκτονικού έργου στην Πάτρα, στην 6η, 7η, 8η Bienalle Νέων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη καθώς και στη 13η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής στο Buenos Aires. To 2011 απέσπασε την διάκριση Europe’s emerging architect - 40under40 award από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής.



1 σχόλιο:

bernalescieux είπε...

Γεια σας κύριοι και κυρίες.
Μου χορηγεί δάνεια σε όποιον ενδιαφέρεται για οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για ένα δάνειο, μεταξύ ατόμου με όρους από την απλή, ακριβή και γρήγορη.
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: bernalescieux@gmail.com

a