Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στης Σχολής τα Πέριξ

Όλοι έχουμε δει το γιαπί, που φαίνεται στο βάθος πίσω από τη Σχολή, με την ελαφρώς αιωρούμενη αίθουσα πολλαπλών, που πρόσφατα άρχισε να σοβατίζεται γκρι και κίτρινο। Τι είναι όμως;

Είναι το Κτίριο του Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας ΙΠΕΤ/Ε.Κ. "ΑΘΗΝΑ" -εδώ φωτογραφίες- και είναι έργο του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου।Πρόκειται να στεγάσει εργαστήρια, υπολογιστικό κέντρο, θέσεις εργασίας ερευνητών, διοίκηση και διαχείριση, αίθουσες συνεδριάσεων-σεμιναρίων, βιβλιοθήκη-σπουδαστήριο, αμφιθέατρο, καθώς και βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους (κυλικείο, χώροι υγιεινής κλπ)।

Όπως αναφέρεται στο site του, το Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στοχεύει στην ενίσχυση ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης। Πιο συγκεκριμένα το ΙΠΕΤ επικεντρώνει τις ερευνητικές του δραστηριότητες α) στην εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφόρησης σε μελέτες κειμένων, αναλύσεις και καταγραφές γλώσσας, έργων τέχνης, μνημείων κ.τ.λ. β) στη μελέτη των σχετικών υλικών και ειδικότερα κεραμικών, του χάρτου και περγαμηνής και γ) στην εφαρμογή των τεχνολογιών πληροφόρησης στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην μάθηση εξ αποστάσεως και στην παροχή εκπαίδευσης-κατά-ζήτηση.
Ο αρχιτέκτονας του κτιρίου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, είναι αναπλήρωτης καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ। Ο ίδιος έχει κάνει την απόκατάσταση του Σχολείου του Τάκη Ζενέτου στον Αγ। Δημήτριο στην Αθήνα και έχει εκδόσει το βιβλίο "Τάκης Χ। Ζενέτος: Ψηφιακά Οράματα και Αρχιτεκτονική"।


Στο βάθος όμως προς τη μεριά του Δροσερού διακρίνεται και ένα περίεργο κτίριο κάπως λοξό και μυτερό॥ Είναι το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Δροσερού, που κατασκευάστηκε το 2001, από τους αρχιτέκτονες Δ+Λ Ποτηρόπουλος। Το συγκεκριμένο κτίριο το είχαμε εντοπίσει στο Δροσερό κάπου στο 3ο έτος στα πλαίσια της Πολεοδομίας Ι, αλλά η κατάσταση του τότε απείχε πολύ από τις φωτογραφίες από την εποχή της κατασκευής (εδώ περισσότερες φωτογραφίες στο Εργα-Παρουσίαση Επιλεγμένων Έργων - 15-21)।











Προβολή Γύρω από τη Σχολή σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

MASTERPLAN ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗΣ Δ.Π.Θ.

http://www.scribd.com/doc/46637733/Master-Plan-Pol-Duth?secret_password=1r7k5orsxlrvuqkynkmt

a