Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Architecture and the CIty in SE Europe - Thessaloniki 2012

ΠάτραΘεσσαλονίκηΘεσσαλονίκηΠάτραΠάτραΒόλος
ΒόλοςΒόλοςΒόλοςΑθήναΑθήναΑθήνα
ΒariBariVeniceVeniceΒucharestBelgrade & Βucharest
BelgradeSkopjeSkopjeSkopjeNicosiaNicosia
Architecture and the CIty in SE Europe - Thessaloniki 2012, a set on Flickr.

Μπορεί να πέρασε καιρός, αλλά μιας και η πρώτη Βiennale Αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης ή αλλιώς Architecture and the City in SE Europe συνεχίζεται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, είπα να σας μεταφέρω κάποιες από τις εντυπώσεις μου κατά την επίσκεψή μας.

Κατ' αρχήν να πω πως αρκετές Σχολές, τουλάχιστον απ' αυτές, που είδαμε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, επέλεξαν να παρουσιάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δουλειές, που είχαν πραγματοποιηθεί παλιότερα μέσα στην εκάστοτε Σχολή, φοιτητικές ή διπλωματικές εργασίες (βλ. σαν την δικιά μας Έκθεση Φοιτητικών Εργασιών), και όχι να κάνουν κάτι εκ νέου για την έκθεση . Μπορεί να έχει περισσότερη βάση να παρουσιάσεις κάτι ολοκληρωμένο, αλλά να πω την αλήθεια περίμενα πιο πρωτότυπα πράγματα..

Σας παραθέτω με σύντομα σχόλια όσα μου τράβηξαν το ενδιαφέρον και τα φωτογράφησα:

Oι ελληνικές Σχολές:

Η Σχολή της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ένα workshop μέσα στο χώρο του μουσείου, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσίασε στην έκθεση. Δείτε αναλυτικότερα στο blog τους (Plus: ωραία η ιδέα προβολής πάνω στο τραπέζι..)

Η Σχολή της Πάτρας παρουσίασε διπλωματικές εργασίες και να πω την αλήθεια με ξένισε λίγο η αισθητική των μακετών, αν και δεν φαίνονται στις μακέτες των φωτογραφιών, υπήρχε πολύ  plexiglass, είχαν κάτι το "γυαλιστερό" με την κακή έννοια θα έλεγα..

Το "Εκκολαπτήριο" της Σχολής του Βόλου, αποδείχτηκε ανώτερο της περιγραφής που είχαμε διαβάσει αρχικά, και ήταν πράγματι μια εγκατάσταση με εικαστικό ενδιαφέρον και αναφορές στην αρχιτεκτονική.

H Σχολή της Αθήνας παρουσίασε τέσσερις διπλωματικές εργασίες και είχε και τέσσερις τηλεοράσεις, που πρόβαλλαν εικόνες από διάφορες εργασίες.


Σχολές από το εξωτερικό:

Τα Σκόπια είχαν μια ωραία εγκατάσταση, παρουσίασαν φανταστικά ή από εργασίες τους κτίρια σε μακέτες με μια λιτή αισθητική σε ένα ενιαίο σύνολο, που θύμιζε πόλη, τοπογραφικό... και δώρο αφίσα!

Η Βενετία είχε ένα ενδιαφέρον στήσιμο, χωρίς να σε τραβάει όμως και παραπάνω από ένα ξεφύλλισμα, ενώ το Σεράγεβο εκτός από φωτογραφίες στο χώρο του, είχε και το ίδιο το καθιστικό, ως μέρος της εγκατάστασης (Plus: παρουσίασαν φοιτήτριες της Σχολής και όχι καθηγητές...)

Τέλος, στην εγκατάσταση του Βελιγραδίου υπήρχε και το εξής video από ένα installation, που είχαν πάρει μέρος και φοιτητές της Σχολής:




Δείτε εδώ και σχετικό με την έκθεση άρθρο από το GreekArchitects.

Σύντομα και άρθρο με παρουσίαση της δικής μας συμμετοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a