Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής από τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με Αυτισμό Πειραιά

Είκοσι εννιά φοιτητές της Σχολής Καλών τεχνών ενώνουν τις ζωγραφικές τους δυνάμεις και εκθέτουν τα έργα τους προκειμένου να ενισχύσουν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται 19-21-22 Δεκεμβρίου 2012 στο πολιτιστικό κέντρο «Κώστας Κωσταράκος», Θήρας και Μαντινείας, στα Καμίνια του Πειραιά.
 

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Ζυμαράκη

Ώρες λειτουργίας: 18:00 – 22:00

Τηλέφωνο: 210 – 4194373


Επιπλέον μια ομάδα φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (Δήμητρα Βρετού, Κοσμάς Δενδρινός, Γωγώ Ιερομονάχου, Σωτήρης Γκαρδιακός, Χριστίνα Λουκίδη, Ιωάννα Μαθοπούλου, Μαρίνα Μαλτέζου, Σοφία Παπαδοπούλου και Άντα Πετρανάκη) ζωγράφισαν ανιδιοτελώς και με εθελοντική εργασία και το ίδιο το σχολείο.
Για να δείτε το video που δείχνει πως έγινε το σχολείο μετά από την καλλιτεχνική παρέμβαση των παιδιών πατήστε εδώ.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι αθηναϊκοί «ουρανοξύστες» της «στέγης των εκπαιδευτικών»





Με αφορμή το άρθρο του Χάρη φαν Φερσεντααλ στην εφημερίδα Καθημερινή, είναι ευκαιρία να δούμε ένα απ'τα λίγα ίσως υλοποιημένα παραδείγματα κατοικιών στην Ελλάδα, βασισμένο στις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Παραθέτουμε παρακάτω το άρθρο: 


"Εκεί ψηλά, στο Νέο Ψυχικό...
Οι αθηναϊκοί «ουρανοξύστες» της «στέγης των εκπαιδευτικών»
Του Χαρη φαν Φερσεντααλ

Ο κύριος Λεωνίδας δεν έψαξε για το διαμέρισμά του. Tο αντίθετο μάλλον. Hταν ακόμα μαθηματικός στο Λύκειο των Αγίων Αναργύρων όταν ένα πρωινό στις αρχές του ’70 βρήκε στο γραφείο του μια εγκύκλιο από το συνεταιρισμό των εκπαιδευτικών. Λίγα χρόνια αργότερα θα ανηφόριζε στο Νέο Ψυχικό με τη γυναίκα του, τα τρία παιδιά τους και ένα δάνειο απ’ το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Σήμερα, η «στέγη των εκπαιδευτικών» αποτελεί ενδιαφέρουσα παραφωνία στην αφιλόδοξη, χαμηλής κλίμακας αρχιτεκτονική της περιζήτητης αθηναϊκής suburbia. Δύσκολα θα την έλεγες όμορφη αλλά, ακόμα και έτσι, τα 56 μέτρα των 15 ορόφων του μεγαλύτερου πύργου, με την απρόσκοπτη θέα μέχρι τη θάλασσα, αρκούν για να προκαλέσουν παροξυσμό στους παραπονεμένους εδώ λάτρεις των high-rise κτιρίων – ή, τουλάχιστον, να αγγίξουν όσους συγκινούνται από τις αξίες που μπορεί να κουβαλάει μια ογκώδης κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αν κάθε σπίτι όντως μιλάει για κάποιο συγκεκριμένο τύπο ζωής, αυτές εδώ οι μοντέρνες πολυκατοικίες χρησιμοποιούν ένα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα λεξιλόγιο.

Eνα διακοσμητικό μοτίβο από ροζ, σομόν και καφέ πλάκες –που μάλλον αποτυγχάνουν να μεταδώσουν μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση– καθώς και μια σειρά γκρίζοι δακτύλιοι από τη βάση μέχρι την επίπεδη στέγη τονίζουν τον οριζόντιο άξονα του πύργου. Μοιάζει σχεδόν σαν να ντρέπεται για το ύψος του. Τουλάχιστον, σε αντίθεση με τα ξαδέρφια του στη Δύση, μπορεί να περηφανεύεται για τις πιο γενναιόδωρες βεράντες του.

Καθισμένος σε μια μπεζ πολυθρόνα, ο κύριος Λεωνίδας, για χρόνια διαχειριστής του μπλοκ Γ’, διηγείται την ιστορία της «στέγης». Ανατρέχει στα τέλη του ‘60 όταν ένας φιλόλογος της Λεοντείου με το όνομα Νικόλαος Σταματόπουλος ταξίδεψε στην Ιταλία. «Εντυπωσιασμένος από τα εκεί συγκροτήματα εργατικών κατοικιών έβαλε μπρος μαζί με ομάδα συναδέλφων την ιδέα κατασκευής ενός αντίστοιχου συγκροτήματος στην Αθήνα», θυμάται. Aγνωστο παραμένει αν ο Σταματόπουλος εμπνεύστηκε από το ιδεώδες μιας μοντέρνας εκπαιδευτικής ουτοπίας.
Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Σταύρο και Aγγελο Ι. Βασιλείου στο πλαίσιο του χουντικού αναπτυξιακού νόμου «Α.Ν. 395/68 Περί του Yψους των Οικοδομών και της Ελευθέρας Δομήσεως», που προέβλεπε ψηλά κτίρια 12-28 κατοικήσιμων ορόφων, το συγκρότημα ολοκληρώθηκε σε πείσμα πολλών εργολαβικών δυσκολιών και μιας χρεοκοπίας. Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν σειρά καταστημάτων στο ισόγειο καθώς και roof garden, αλλά εγκαταλείφθηκαν.


«Σήμα κατατεθέν»
Μαζί με τους «δίδυμους πύργους» στο βορινό μέτωπο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ορόσημο της περιοχής και αναγνωρίσιμο σημάδι για τους οδηγούς στη μονοκόμματη Μεσογείων. Με τα χρόνια ο «εκπαιδευτικός» χαρακτήρας της «στέγης» αλλοιώθηκε. «Οι δάσκαλοι λιγόστεψαν. Μπήκαν σύζυγοι, κουμπάροι, παιδιά», λέει ο κύριος Λεωνίδας. Διατηρεί όμως μέχρι σήμερα την τριμελή διαχειριστική επιτροπή, το συμβούλιο εποπτείας και τοn θυρωρό.

Ο σεισμός του ‘81 προκάλεσε ρωγμές σε ένα απ’ τα κτίρια, το οποίο στη συνέχεια ενισχύθηκε με την προσθήκη εξωτερικού κελύφους. Οι προσόψεις ανανεώθηκαν προ-Ολυμπιακά χάρη στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ανάπλασης. Εσωτερικά όμως τα σημάδια του χρόνου δεν κρύβονται.
Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, φωτογραφίες από τα έξι εγγόνια του συνταξιούχου πλέον κυρίου Λεωνίδα κρέμονται στον τοίχο του καθιστικού. Δύο απ’ τα τρία παιδιά του, όλοι γιατροί, έχουν σήμερα διαμερίσματα στον 8ο και 10ο όροφο. Ο ίδιος απ’ την αρχή επέλεξε ένα σπίτι πιο κοντά στη γη.
«Δεν αρέσουν σε όλους τα ψηλά διαμερίσματα», λέει χαμογελώντας. «Πολλοί παραπονιούνται πως ζαλίζονται»."

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

2ο Τεύχος Φοιτιτηκών Εργασιών


Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε το 2ο Τεύχος Φοιτητικών Εργασιών!

Όπως και το προηγούμενο τεύχος, έτσι κι εδώ παρουσιάζονται όλες οι φοιτητικές εργασίες που συμμετείχαν στην 2η Έκθεση Φοιτητικών Εργασιών Έτους 2010-2011, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξωτερίκευσης του έργου που πραγματοποιείται εντός του χώρου της σχολής.

Όπως και στην έκθεση, έτσι και στο τεύχος, συμμετέχουν για πρώτη φορά και επιλεγμένες Διπλωματικές Εργασίες που εκπονήθηκαν το παραπάνω ακαδημαϊκό έτος. Τέλος, το περιεχόμενο του τεύχους συμπληρώνεται από σύντομες περιγραφές των μαθημάτων, από τα οποία προέρχονται και οι εργασίες που τις ακολουθούν.

Το στοίχημα που τίθεται προφανώς είναι η ανάδειξη της έκθεσης και του αντίστοιχου τεύχους σε θεσμό, κάτι που αποτέλεσε και ευχή πολλών από την πρώτη κιόλας φορά διεξαγωγής της έκθεσης. Το σίγουρο είναι ότι ελπίδα όλων μας είναι η αρχή ενός διαλόγου τόσο της σχολής μας με την πόλη της Ξάνθης όσο και με τις υπόλοιπες αρχιτεκτονικές σχολές. Για εμάς, η παρουσίαση της δουλειάς που γίνεται μέσα στην σχολή είναι ο τρόπος μας να συστηθούμε στους συνομιλητές μας και να ξεκινήσουμε αυτήν την κουβέντα-συνεργασία. Το να παραμένεις ενεργός σήμερα είναι δύσκολο, ωστόσο εκφράζει μια στάση διεκδίκησης που θα μπορεί να φέρει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΟΙΠΟΝ!





Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

CREATIVITY WALK @ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγο μετά το Open House, η Θεσσαλονίκη μας μας προσκαλεί σε άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση! Το σ/κ 15-16 Δεκεμβρίου το CREATIVITY FOR. TH. διοργανώνει δύο μέρες γεμάτες δημιουργία, έμπνευση, καινοτομία, πληροφόρηση, συνεργασία, συναντήσεις, συζητήσεις και διασκέδαση ανακαλύπτοντας το κρυφό δημιουργικό "διαμάντι" της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης σε περισσότερους από 60 δημιουργικούς προορισμούς, στούντιο, ατελιέ, δημιουργικά γραφεία, χώρους δημιουργικής δραστηριότητας και δημιουργικές επιχειρήσεις που εδράζονται στο παλιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δημιουργοί μας περιμένουν στο χώρο τους 12:00-20:00 και παρουσιάζουν τη δουλειά τους και τους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνται, συζητώντας και απαντώντας στις ερωτήσεις του καθενός.

Το CREATIVE WALK είναι η πρώτη δράση του CREATIVITY FOR. TH., διοργανώνεται από τους ίδιους τους δημιουργούς και δείχνει το δρόμο προς μια δυναμική που ξεκινά από "κάτω προς τα πάνω" και έχει ως στόχο να αναδείξει τους τοπικούς και ανεξάρτητους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης.


Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν

[διαβάστε περισσότερα από την πηγή μας archstudies.gr]

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

This Is England (2006)



Μέσα στην κοινωνική πραγματικότητα της επί Thatcher Αγγλίας κι ενώ ο πόλεμος στα Falkland μαίνεται, ένα παιδάκι αντιμετωπίζει την απόρριψη των συνομηλίκων του αλλά γίνεται δεκτό σε μια συμμορία skinhead. Ο μικρός Shaun (Thomas Turgoose) περνάει από το περιθώριο του σχολείου στο επίκεντρο της προσοχής μίας παρέας περιθωριακών, γνωρίζει τον κώδικα επικοινωνίας και το dress-code τους ενώ βιώνει και μία πρόωρη ερωτική εμπειρία. Όταν όμως επιστρέψει από τη φυλακή ένα μέλος με ακροδεξιές θέσεις η παρέα θα χωριστεί και οι μισοί θα κατηχηθούν σε εθνικιστικά παραληρήματα, μαζί κι ο Shaun, επηρεασμένος από τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα του στα Falkland. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τρίτη 11/12/2012 στις 20:30. Αναλόγως των συνθηκών η  προβολή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των μηχανικών παραγωγής και διοίκησης ή στην αίθουσα του πρώτου έτους.

arch duth [EN]

είναι γεγονός! καλωσορίστε εδώ την σελίδα της σχολής τώρα και στα Αγγλικά για μεγαλύτερη [και ξενόγλωση] απόλαυση!

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

21st Century Light Modulator - a project by Jason Bruges & South Bank University


Το καλοκαίρι του 2012, το εργαστήριο του Jason Bruges και σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του South Bank University, μεταμόρφωσαν έναν όχι και τόσο δημοφιλή δημόσιο χώρο στην περιοχή South Bank του Λονδίνου υλοποιώντας μια πρωτότυπη εγκατάσταση, το 21st Century Light Space Modulator.

Η αρχική αναφορά της κατασκευής είναι στην ιαπωνική τεχνική του origami. Τριγωνικές επιφάνειες ενωμένες μεταξύ τους με σπαστές αρθρώσεις, δημιουργούν το αρχικό "χαρτί" του origami. Από συγκεκριμένα σημεία μετά, η κατασκευή κρεμιέται περίπου στο ύψος των ματιών του παρατηρητή, ενώ η άλλη άκρη των σχοινιών καταλήγει σε τροχαλίες. Οι τροχαλίες, συνδεδεμένες με αισθητήρες που βρίσκονται στα πόδια του παρατηρητή, "τραβάνε" ή "αφήνουν" τα σχοινιά αλλάζοντας έτσι την μορφή του αρχικού origami. Οι τριγωνικές επιφάνειες διαφοροποιούνται ως προς το υλικό, το μοτίβο και το χρώμα, κι έτσι με τη βοήθεια ενός προβολέα που ρίχνει φως πάνω στην κατασκευή και του μηχανισμού με τους αισθητήρες, το ανακλώμενο φως μεταβάλλεται κάθε φορά γύρω από τον παρατηρητή.

To 21st Century Light Space Modulator κατά μία έννοια αποτίει φόρο τιμής στα δυναμικά, θεατρικά, δρώμενα που δημιουργούνται από τον Lazlo Moholy-Nagy στο Bauhaus to 1930. Τα θεαματικά αποτελέσματα είναι μια σειρά από "ζωντανες" αστικές παρεμβάσεις που αντιδρούν σχεδόν βάσει ενστίκτου αναλόγως τη τοποθεσία τους και κάτω από την χορογραφία που αντανακλούν η δραστηριότητα και η κίνηση στον περιβάλλοντα χώρο. Στο πλαίσιο αυτό η κατασκευή παρουσιάστηκε στην περιοχή του South Bank συνοδευόμενη από μια μικρή παράσταση χορού.


Η κατασκευή θα εκτίθεται μέχρι τις 29 Ιανουαρίου στο RIBA - Royal Institute of British Architects, παρουσιάζοντας την διαδικασία τους σχεδιασμού και την προσέγγιση του εργαστηρίου στο θέμα της περιοχής. Στόχος ήταν η μίξη τεχνολογίας και πολιτισμού ώστε να ενεργοποιήσουν πάλι τον υπό μελέτη δημόσιο χώρο, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι του κόσμου με την εγκατάσταση.

Εγκαταστάσεις εικαστικών και οικοδομικής από την σχολή μας θα μπορούσαν άραγε να συναγωνιστούν κάτι τέτοιο?




GRE A T - ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ

To GREAT - Greek Architectural Talent είναι μια συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του ομίλου Lafarge, για την ανάδειξη της ελληνικής αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Η πρωτοβουλία εστιάζει στο ελληνικό αρχιτεκτονικό ταλέντο και στην καινοτομία που πηγάζει από αυτό, και επιχειρεί να ενισχύσει την απήχησή του διεθνώς.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διαγωνισμό διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών από ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής και Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι επιλεγμένες εργασίες θα εκτεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ θα φιλοξενηθούν και στην σελίδα του GREAT2013, από όπου μπορείτε να βρείτε και περισσότερες πληροφορίες. Όπως εξηγεί ο επιμελητής της Έκθεσης, αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης σχετικά με το γιατί η πρώτη έκθεση του GREAT επιλέγει φοιτητές αρχιτεκτονικής και "Τα πρώτα τους κτίρια": το να διαλέξεις οικόπεδο, λειτουργικό πρόγραμμα, μέγεθος κτιρίου είναι η παράδοξη στιγμή που ο αρχιτέκτονας γίνεται πελάτης. Ίσως αυτή είναι η πιο πολύτιμη στιγμή που αφήνει να αναδειχτεί το προσωπικό ταλέντο, οι δεξιότητες του καθενός. Θα έλεγα ότι οι φοιτητικές αυτές εργασίες δεν αποτελούν μόνο τα "ιδανικά θέματα", είναι και ότι διαθέτουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο πανεπιστήμιο, την "ιδανική" για αυτούς μέθοδο για να φτάσουν στην "ιδανική" επίλυση του θέματος.

Η έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνεται γύρω από τις μακέτες των εργασιών που διακρίθηκαν. Ο λόγος; Σύμφωνα πάλι με τον Μέμο Φιλιππίδη: Την εποχή που η τεχνολογία μέσω των φωτορεαλιστικών θέλει να δείξει ότι βρήκε την "απάντηση" στις μακέτες καταξιωμένοι αρχιτέκτονες, π.χ. η Ιταλίδα Benedetta Tagliabue, έχουν διαφορετική γνώμη. [...] Η εικόνα μιας μακέτας δεν ήταν λοιπόν τόσο "αθώα" -είχε αρχίσει να πριμοδοτεί συγκεκριμένες "αξίες" της αρχιτεκτονικής: τους μεγάλους ημιυπαίθριους χώρους, την απόλυτη διαμπερότητα, τη "φιλικότητα" ενός κτιρίου που επιτρέπει στους επισκέπτες να διασχίζουν ελεύθερα ένα κτίριο, την ομοιομορφία ενός εσωτερικού όπου όλα δείχνουν φτιαγμένα από το ίδιο υλικό.

Οι αρχιτέκτονες Νίκος Κτενάς, ο Manuel Aires Mateus και οι Selgas-Cano συγκροτούν την επιτροπή κρίσης που θα επιλέξει τις φοιτητικές εργασίες που θα εκτεθούν. Δείτε εδώ τα κριτήρια συμμετοχής ενώ η προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2013.

4η Τακτική Γενική Συνέλευση Ακ. Έτους 2012/13 [εξ'αναβολής]

Λόγω ελλιπούς συμμετοχής στη συνέλευση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 5/12 η συνέλευση μεταφέρεται για αυτήν την Τρίτη 11/12, 12:00-14:00 στην αίθουσα του πρώτου έτους.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Έκθεση & Workshop: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική.


Περιεχόμενο της έκθεσης

Πριν από το 1912: ο πρωταρχικός εκλεκτικός εκσυγχρονισμός: Στη Θεσσαλονίκη η εφαρμογή του δυτικού εκσυγχρονισμού όφειλε να διαπραγματευτεί με τις έντονα παρούσες βυζαντινές και οθωμανικές κληρονομιές. Η εισαγωγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής είχε ως αφετηρία τον πρωταρχικό εκσυγχρονισμό που εντάχθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων μεταρρυθμίσεων της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μεσοπόλεμος: αστική αναδιάρθρωση και εποικισμός: Το σχέδιο Εμπράρ (1917-21) μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την κεντρική περιοχή ήταν μία από τις πρώτες σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις του 20ου αιώνα. Στην αρχιτεκτονική έκφραση επιχειρήθηκε η προσαρμογή του ευρωπαϊκού προτύπου στα τοπικά δεδομένα.
Μεταπολεμική ανοικοδόμηση και ψυχροπολεμικός μοντερνισμός: Στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση με τις πολυώροφες αστικές πολυκατοικίες της αντιπαροχής οφείλεται η σημερινή εικόνα του πυκνοδομημένου πολεοδομικού συγκροτήματος. Η επέκταση της νέας παραλίας με τις οικοδομικές μονάδες, την παραλιακή λεωφόρο και το γραμμικό πράσινο αποτέλεσε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του νέου αστικού τοπίου. Η πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ και ο χώρος της ΔΕΘ διαμορφώθηκαν ως νησίδες μοντέρνας αστικής σύνθεσης στις παρυφές της κεντρικής περιοχής.
Πρόσφατες εξελίξεις, διάχυτη αστικότητα και υβριδικές συνθέσεις: Η μεταμοντέρνα συνθήκη οδήγησε σε μία αναβίωση του εκλεκτικισμού με την επανάχρηση ιστορικών τυπολογικών και μορφολογικών στοιχείων, τα οποία ήταν περισσότερο αποδεκτά σε μία πόλη με μακρά παράδοση πλουραλισμού στην αρχιτεκτονική.
Η έκθεση με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 100+. Πόλη και Αρχιτεκτονική. Εκμοντερνισμοί και προσαρμογές», διοργανώνεται από το Τεχνικό  Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας, με τη συνεργασία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 1912-2012» του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, ενώ τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 07/12/2012.

Κτίριο Μ2, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
7 Δεκεμβρίου 2012 - 31 Ιανουαρίου 2013
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο, 10:00-18:00

Eπίσης στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σχεδιαστικό εργαστήριο, με θέμα

Θεσσαλονίκη 100+: Κρίση και απόκριση: σχεδιάζοντας το φαντ-Αστικό μέλλον, 9-17 Ιανουαρίου 2012
Είναι εφικτό η Αρχιτεκτονική και ο Αστικός Σχεδιασμός να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα της πόλης της Θεσσαλονίκης εν μέσω κρίσης; Σε αυτό το ερώτημα οι φοιτητές του εργαστηρίου θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα σχεδιαστικό εργαστήριο που οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης Θεσσαλονίκη 100+.

Εκατό χρόνια μετά τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, και η πόλη προχωρά στο μέλλον…. Τα προβλήματα πολλά… Προβλήματα σε τοπικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο, που προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης. Από το σύνολο των προβλημάτων, οι φοιτητές του εργαστηρίου καλούνται να ασχοληθούν με θέματα τις επιλογής τους, έχοντας ως κύριο μέσον επίλυσής τους τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος. Οι φοιτητές καλούνται να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα όπως: πώς μπορεί ένα πρόβλημα να μετατρέπεται σε ευκαιρία για το μέλλον, πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε δυσμενείς καταστάσεις;

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Νικολάου Καλογήρου, σε συνεργασία με την Αθηνά Χριστίνα Συράκου, αρχιτέκτων, υποψήφια διδάκτορα του Β’ Τομέα Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ, και την Αθηνά Βιτοπούλου, αρχιτέκτων, διδάκτορα EHESS.

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις σχεδιαστικές τους προτάσεις στις 17 Ιανουαρίου στον Hugo Hinsley, Housing and Urbanism Director, Architectural Association (UK), ο οποίος θα συμμετάσχει στη συμβουλευτική διαδικασία το εργαστηρίου.

Στις 21 Ιανουαρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η έκθεση των προτάσεων των φοιτητών. Η έκθεση θα συνδυαστεί με την εκδήλωση ‘Τόπος και νεωτερικότητα: η αρχιτεκτονική του εκσυγχρονισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη’, στην οποία συμμετέχον οι: Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής τμ. Αρχιτεκτόνων Πάτρας, Π. Τουρνικιώτης, καθηγητής ΕΜΠ, Γ. Τσιώμης, καθηγητής EHESS Παρίσι.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο δηλώνεται σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλεκτρονική διεύθυνση, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, και το εξάμηνο σπουδών των ενδιαφερομένων, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2012, στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: 
acsyrakoy@gmail.com

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

4η Έκτακτη Γενική Συνέλευση Ακ. Ετους 2012/13

Την Τετάρτη 5/12, 14:00-16:00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του 1ου έτους η 4η Εκτακτη Γενική Συνέλευση του ακαδημαϊκού έτους 2012-2013 με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με πρόσφατες ενέργειες του Συλλόγου.

a