Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Το όμορφο δέντρο!! ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική!!

  ....για να μοιραστούμε γνώσεις....
Το Alberobello είναι μια πόλη στην περιοχή του Μπάρι της Ιταλίας γνωστή και σαν η «πρωτεύουσα των τρούλων» εξαιτίας των παραμυθένιων τρούλων του 15ου αιώνα που κοσμούν τα περισσότερα κτήρια της πόλης.
Οι τρούλοι είναι ένα συναρπαστικό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό της περιοχής της Puglia, με σχήμα κωνικό και κατασκευασμένοι χωρίς κονίαμα. Περισσότερα από 1500 κτήρια της πόλης έχουν αυτούς τους κωνικούς τρούλους και η πόλη έχει χαρακτηριστεί μόλις το 1996, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
 Η ιστορία των τρούλων ξεκινά το 15ο αιώνα όταν το Βασίλειο της Νάπολης επέβαλε φορολογία σε κάθε νέο αστικό κέντρο που κατασκευαζόταν. Έτσι οι φτωχοί αγρότες της περιοχής δημιούργησαν κτήρια που να ήταν έυκολα κατεδαφίσιμα ώστε να θεωρούνται πρόχειρες κατοικίες και όχι μόνιμο αστικό κέντρο. Με περισσή τέχνη δημιούργησαν τις κωνικές στέγες απλά στοιβάζοντας πέτρες σε κυκλικούς δακτυλίους που τελικά σχημάτιζαν κώνο. Η δομή βέβαια αποδείχτηκε πολύ σταθερή και καθιερώθηκε στην αρχιτεκτονική της περιοχής.
 Οι τρούλοι του Alberobello μπορούν να θεωρηθούν φτωχά αρχιτεκτονικά σχήματα και κατατάσσονται στην κατηγορία των «τοπικών αρχιτεκτονικών». Οι πέτρες τοποθετούνταν, με το πέρασμα του χρόνου, με μεγαλύτερη ακρίβεια πάνω σε ελλειπτικές βάσεις και στη συνέχεια τετράγωνες, ενώ στην προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της οροφής με το ίδιο υλικό, υιοθετήθηκε το σύστημα να τοποθετούνται οι πέτρες με προεξοχή. Ξεκινώντας, λοιπόν, από ένα ορισμένο ύψος, σχηματίζονται ομόκεντροι κύκλοι από πέτρα. Αυτοί οι κύκλοι, οι οποίοι ανεβαίνοντας προς τα πάνω γίνονται ολοένα και μικρότεροι, δημιουργούν ένα σχήμα κωνικό στην κορυφή του οποίου, στον πιο μικρό κύκλο, μπορεί να τοποθετηθεί η πέτρα του κλεισίματος(στην τοπική διάλεκτο canella!!). Έτσι έκλεινε ένας χώρος ο οποίος θεωρείτο ως «εσωτερικός» προφυλαγμένος σε σχέση με έναν «εξωτερικό».
Να λοιπόν πώς γεννιέται το σχήμα των τρούλων που γνωρίζουμε: μια βάση που έχει κατασκευαστεί από πέτρινο σκυρόδεμα υψηλής συνοχής και πάχους, συνήθως ασβεστωμένη, η οποία καλύπτεται από κωνικές οροφές από λαξευτή πέτρα. 

οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από προσωπικό αρχείο, μόνο και μόνο για να τονίσω την ομορφιά του μέρους, ακόμα και μέσα από φωτογραφίες απλού επισκέπτη και όχι επαγγελματία φωτογράφου...Δεν υπάρχουν σχόλια: