Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΠΛΑΙΣΙΟ 13/3/2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Δ.Π.Θ.

Το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια από την κακή κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενείται “προσωρινά” από την ίδρυση του. Για μία ακόμα φορά, το γεγονός αυτό έγινε αισθητό μετά από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να στάζει αδιάκοπα μέσα στις αίθουσες των ετών και στο κεντρικό αίθριο, να περνάνε τα νερά από τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των ψευδοροφών και μεγάλα κομμάτια οροφής να υποχωρούν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν οι αίθουσες διδασκαλίας.
Επειδή το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, ως Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είχαμε προβεί σε μία σειρά κινητοποιήσεων. Το Νοέμβριο του 2012 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, με τη στήριξη του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ., με βασικό αίτημα την μόνιμη αποκατάσταση της μόνωσης του δώματος, όπου έχει καταστραφεί, και όχι αναποτελεσματικές εφήμερες λύσεις, που γίνονταν μέχρι τότε. Μετά από αυτή τη κίνηση η Κοσμητεία και η Τεχνική Υπηρεσία της Σχολής μας διαβεβαίωσαν για την αντικατάσταση της μόνωσης στη νότια πτέρυγα του κτιρίου της Αρχιτεκτονικής, με κονδύλι που εγκρίθηκε από την Πρυτανεία του Δ.Π.Θ. τον Ιούλιο του 2013. Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε τμήμα της μόνωσης και όχι η συνολική κατασκευή της,  με αποτέλεσμα για ακόμα μία φορά να είμαστε αντιμέτωποι με τις ίδιες συνθήκες. Σε μια σειρά κινητοποιήσεων που διεξήχθησαν τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2013, λάβαμε από την Σύγκλητο του Δ.Π.Θ. την δέσμευση για την ολική αποκατάσταση του δώματος του κτιρίου που μας στεγάζει προσωρινά. Αυτή συνοδευόταν από τη διαβεβαίωση ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν την άνοιξη του 2014. Ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε από την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου το ποσό για τις εργασίες αυτές εγκρίθηκε τελικά τον Αύγουστο, με τις εργασίες να ξεκινούν το Σεπτέμβρη για άλλη μια φορά, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν λόγω τις "αναμενόμενης" κακοκαιρίας.
Ένα χρόνο αργότερα είμαστε αντιμέτωποι ξανά με τα ίδια προβλήματα διογκωμένα. Μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις οι καταστροφές φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερες, με κομμάτια της ψευδοροφής να έχουν καταρρεύσει σε περισσότερα και καινούρια σημεία της σχολής, τις αίθουσες στη βόρεια πτέρυγα, όπως και αυτές του 2ου και του 3ου έτους να έχουν πλημμυρίσει, ενώ υπάρχει και κίνδυνος από τα νερά που στάζουν στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα σε γραφεία καθηγητών κάηκαν πολύμπριζα και στο υπολογιστικό κέντρο υπέστησαν ζημιές δύο υπολογιστές. Μπροστά σε όλα αυτά οι φοιτητές δεν έμειναν αμέτοχοι και μετά από μία σειρά συζητήσεων, το θέμα κορυφώθηκε στην Έκτακτη Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015. Το θέμα αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα, τα οποία αγγίζουν και άλλα τμήματα τόσο της πολυτεχνικής όσο και γενικότερα. Προβλήματα όπως η έλλειψη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, η κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων καθηγητών, οι υποβαθμισμένες υλικοτεχνικές υποδομές, η ανυπαρξία χρηματοδότησης για την αγορά υλικών για την εκπόνηση φοιτητικών εργασιών και η μείωση των φοιτητικών παροχών (σίτιση, στέγαση, μεταφορές).
Αναγνωρίζουμε πως όλα αυτά είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης και της υποβάθμισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Ε.Ε και της προηγούμενης συγκυβέρνησης, αλλά και οποιασδήποτε νέας έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της Ε.Ε, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων με αυτά των δημόσιων ιδρυμάτων, η διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των πτυχίων σε δύο κύκλους σπουδών, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις τμημάτων με το σχέδιο «Αθηνά», είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα της κρατικής πολιτικής που κατακερματίζουν την παιδεία και όλες τις υπόλοιπες κοινωνικές παροχές (υγεία, ασφάλιση) και αναδιαρθρώνουν τις σχολές με βάση τις ανάγκες της αγοράς και στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένου φτηνού εργατικού δυναμικού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Την άμεση κατασκευή νέου κτιρίου Αρχιτεκτονικής με βάση τις ανάγκες του Τμήματος. Άμεση γραπτή δέσμευση οριστικοποίησης χρονοδιαγράμματος κατασκευής νέου κτιρίου.
Την άμεση, εξασφάλιση κτιρίου που να μπορεί να εξασφαλίσει την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Την αύξηση του μόνιμου Διοικητικού και Διδακτικού προσωπικού.
Την επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων-δωρεάν παροχή όλων των υλικοτεχνικών υποδομών που χρειαζόμαστε (αναλώσιμα, σίτιση, μεταφορές κλπ)
Ολοκλήρωση μετεγγραφών προς τις σχολές Αρχιτεκτονικής σε ΑΠΘ και  ΕΜΠ μαζί με επαρκή χρηματοδότηση αυτών των Ιδρυμάτων για την υλικοτεχνική τους στήριξη και την ανάληψη των ευθυνών του τμήματος μας απέναντι στους φοιτητές που έχουν βρεθεί μετέωροι.

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και τη συνεχή μας πίεση με:
Απαίτηση από το Τμήμα για αναβολή μαθημάτων και ταυτόχρονο κάλεσμα στους φοιτητές για αποχή από τα μαθήματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσωρινές επισκευές.
Κατάληψη της Επιτροπής Ερευνών από αύριο 12/3 στις 7 π.μ. μέχρις ότου συναντηθούμε με τον Πρύτανη, απαιτούμε γραπτή δέσμευση του για συζήτηση την κατασκευή του νέου κτιρίου στη Σύγκλητο καθώς και την απόφαση- δέσμευση της συγκλήτου για την κατασκευή του.
Καλούμε όλους σε μαζική παρουσία στη Σύγκλητο
Συμμετοχή του ΣΦΤΑΜΠΣΔΠΘ στη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου στις 18/3 στις 4:00 μ.μ. και μαζική παρουσία όλων μας.
Άμεση διεκδίκηση από το Υπουργείο Παιδείας των αιτημάτων που έχουμε.
Καλούμε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών να πάρει θέση απέναντι στις κινητοποιήσεις μας και τους υπόλοιπους εργαζομένους της σχολής να σταθούν αλληλέγγυοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

a