Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Φεστιβάλ Nτοκυμαντέρ Θεσσαλινίκης στην Ξάνθη

Το Φεστιβάλ Nτοκυμαντέρ πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη από το 1999. H γιορτή, της ανήσυχης, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνης του ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει τις εικόνες εκείνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Στα πλαίσια των περιφερειακών εκδηλώσεων του φεστιβάλ, θα προβληθούν ταινίες του στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, από τις 19 μέχρι τις 23 Μαρτίου 2012.
 
Είσοδος: 2 ευρώ με κρασί
 

 Πρόγραμμα Προβολών:

Δευτέρα 19 & ώρα 21.00

·
Τάνγκο-Χασάπικο, ο χορός των λιμανιών / Τango-hasapiko, Dance of the Ports / Κωνσταντίνα Μπούσμπουρα, Χούλια Μ.Χέιμαν
Ελλάδα-Αργεντινή, 2011, διάρκεια: 32΄         
            

Ο Γιώργος Δερμιτζάκης, παιδί Ελλήνων μεταναστών στην Αργεντινή, έπειτα από πολλά χρόνια διδασκαλίας και ερμηνείας των ελληνικών χορών πάνω στη σκηνή, παρουσιάζει, το έτος 2010, το εμβληματικό του έργο Τάνγκο-Xασάπικο στο Θέατρο Γκλόμπο του Μπουένος Άιρες. Ένα έργο που αντανακλά μέσα από το χορό τη διττή ταυτότητα του Ελληνοαργεντίνου χορογράφου. Το λιμάνι, ως σύμβολο της ξενιτιάς και του ξεριζωμού, είναι το σταυροδρόμι και ο χώρος συνύπαρξης του αργεντίνικου τάνγκο με το ελληνικό χασάπικο. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία μαρτυρία της ιστορίας και της νοσταλγίας του Έλληνα μετανάστη, της διαδικασίας του στησίματος του Τάνγκο-Χασάπικο και της συλλογικής προσπάθειας που έκανε εφικτή τη δημιουργία και τη διάδοση του έργου.

· Επάγγελμα: χορευτής / Ballroom Dancer 
 Κρίστιαν Μπόνκε, Αντρέας Κοφόντ, Δανία, 2011, διάρκεια: 84΄
Ο Σλάβικ είναι πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής χορού Latin. Μαζί με την παρτενέρ και ερωμένη του Άννα, ετοιμάζεται να επανέλθει για τελευταία φορά στο προσκήνιο ως επαγγελματίας χορευτής. Ο Σλάβικ είναι εθισμένος στο χορό και στα φώτα της ράμπας, αλλά υποφέρει από πόνους στο σώμα, ενώ το φλογερό του ταμπεραμέντο θέτει σε κίνδυνο τη σχέση του με την Άννα. Η ταινία ακολουθεί τον Σλάβικ και την Άννα καθώς ρισκάρουν τα πάντα σε μια τελική αναμέτρηση με την κορυφή.

Τρίτη 20 & ώρα 21.00

·Μεσόγειος: Σικελία / Mediterranea: Sicily/
 Πάνος Καρκανεβάτος Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας, Ελλάδα, 2012, διάρκεια: 49΄

Το κέντρο του κόσμου, όπως λένε ορισμένοι Σικελοί. Το κέντρο της Μεσογείου, σύμφωνα με τους χάρτες και την ιστορία. Οι ήχοι, οι φωνές, οι μουσικές. Τα πρόσωπα. Τα ίχνη μιας πραγματικότητας, με δικούς της κανόνες. Στους δρόμους, στα λιμάνια του Παλέρμο, της Κατάνια, των Συρακουσών. Μια ανάσα από την καυτή καρδιά της Αίτνας.

·Πάρε τα δώρα / Take the gifts /
Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ελλάδα, 2011, διάρκεια: 52΄  

Η συνάντηση της ποιήτριας Κικής Δημουλά με τον ομότεχνό της ποιητή Τίτο Πατρίκιο στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 και με συντονιστή της συζήτησης τον καθηγητή πανεπιστημίου Νάσο Βαγενά, εξελίχθηκε σ’ ένα μοναδικό μάθημα αισθητικής και ηθικής της ποιητικής τέχνης. Ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος κινηματογραφεί το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός και στη συνέχεια συνομιλεί με τον καθένα από τους δύο ποιητές ξεχωριστά, συμπληρώνοντας, διευρύνοντας και ακυρώνοντας ενδεχομένως τα δεδομένα όρια, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που πιθανώς μπορεί να έχει κάποιος για την ποίηση, τους ποιητές και τη λειτουργία της ποιητικής γραφής.

Τετάρτη 21 & ώρα 21.00

ΜΕΤΑΧΑ ακούγοντας το χρόνο / Metaxa Listening to time /
Σταύρος Ψυλλάκης, Ελλάδα, 2012, διάρκεια: 87΄ 


«Συμβιώνοντας με τον καρκίνο είναι μια συγκλονιστική εμπειρία αυτογνωσίας σ’ ένα υποθηκευμένο μέλλον. Ένα μοναδικό σημείο ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Ο καρκινοπαθής πορεύεται μεταξύ μιας εσωτερικότητας, αυτογνωσίας, εγρήγορσης, εξαιρετικής ευαισθησίας και παράνοιας, βαδίζοντας προς τα πίσω με διεισδυτικό βλέμμα και οξύτατη προσοχή». Ιωάννα Καρυστιάνη
Με αφετηρία γιατρούς και προσωπικό του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά που πάσχουν οι ίδιοι από καρκίνο, παρακολουθούμε αυτήν τη ξεχωριστή ομάδα ασθενών καθώς συνεχίζουν να εργάζονται στο νοσοκομείο. Από το σοκ της πρώτης φοράς που το ακούει κάποιος, έως την εμπειρία του «... έμαθα να ακούω το χρόνο», ο καρκίνος από απειλή θανάτου γίνεται δάσκαλος ζωής γι’ αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους, αλλά και προσθέτοντας Ζωή στα χρόνια τους.

Πέμπτη 22 & ώρα 21.00

Encardia, η πέτρα που χορεύει / Encardia, the Dancing stone /
Άγγελος Κοβότσος, Ελλάδα, 2012, διάρκεια: 80΄ 
Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας. Ταξιδεύουν στη Νότια Ιταλία ερευνώντας και αναδεικνύοντας βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί. Κυρίως τα «γκρίκο», το αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα, καθώς και την «ταραντέλλα πίτσικα», τον διονυσιακό χορό που βοηθούσε τις γυναίκες να γλιτώσουν από το τσίμπημα της αράχνης και το γνωστό φαινόμενο του ταραντισμού. Οι ντόπιοι μουσικοί και ποιητές, παλιοί και νέοι, αλλά και δάσκαλοι και ερευνητές, καταφέρνουν μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση να αναδείξουν μια απ’ τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου. Αυτούς τους δονκιχώτες συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρνουν μπροστά μας αυτόν τον χαμένο πολιτισμό, συντελώντας έτσι και στη διάσωσή του.

Παρασκευή 23 & ώρα 21.00

·Ο τυφλός ψαράς / The blind fisherman /
Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου, Ελλάδα, 2011, διάρκεια: 37΄  
Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου που, όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. Με εικόνες πραγματικές, αυτές των παιδικών του χρόνων, μ’ έναν κόσμο ταξινομημένο και οργανωμένο που κατασκευάζει στο μυαλό του, με τη διαίσθησή του και μια δύναμη θεϊκή –όπως ο ίδιος λέει –, συνθέτει το χάρτη του και παρέα μ’ αυτόν ταξιδεύει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια μες στη θάλασσα. Στην ταινία αυτή σαλπάρουμε με τον κυρ Γιάννη σ’ ένα ταξίδι όπου το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώνοντας τις αντιθετικές και συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

·Εκτός Ιστορίας / By-standing and standing-by 
 Φωφώ Τερζίδου, Ελλάδα, 2012, διάρκεια: 72΄  

Το ντοκιμαντέρ Εκτός Ιστορίας συζητά θέματα όπως η ιστορική μνήμη και η μνημοκτονία, το συλλογικό τραύμα, οι κατασκευές της επίσημης Ιστορίας, οι επικρατούσες στην Ελλάδα αντιλήψεις για την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και για την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων, καθώς επίσης και για τις παράλληλες στερεοτυπικές προκαταλήψεις που ακολουθούν το κεφάλαιο αυτό της Ιστορίας μέχρι και σήμερα. Η ταινία ξεκινά με την καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης –της αρχαιότερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης– και συνεχίζει με την άγνωστη ιστορία της διάσωσης, την ίδια εποχή, της μικρότερης εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, αυτής στη γειτονική Κατερίνη. Πρόκειται για ένα δοκιμιακό ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελείται από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και επέζησαν, αλλά και από αναλύσεις κορυφαίων ιστορικών και άλλων επιστημόνων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

a