Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Διάλεξη Point Supreme Architechts


Από την ίδρυσή τους και τη μετακόμισή τους στην Ελλάδα το 2008, οι Point Supreme έχουν εστιάσει τόσο σε πραγματοποιημένα αρχιτεκτονικά έργα όσο και σε προτάσεις που αφορούν τη σύγχρονη Ελληνική πόλη η οποία θεωρούν πως δε σχεδιάζεται, θεωρητικοποιείται ή αναπαρίσταται πιά. Οι προτάσεις τους στοχεύουν προς μια νέα αστική πραγματικότητα όπου ενεργοποιείται η ικανότητα της Αρχιτεκτονικής να αποφασίζει για τη μορφή της πόλης, στο πλαίσιο ενός πολιτικού ιδεώδους και με δεδομένη την τωρινή αστική συνθήκη. Στη δουλειά τους βρίσκονται προσεκτικά μελετημένες αντιθέσεις και στοιχεία από άλλες δημιουργικές επιστήμες, ενώ η μορφή προκύπτει μέσα από τον εμφατικό χειρισμό της λειτουργίας.


Οι αρχιτέκτονες Point Supreme ιδρύθηκαν στο Ρότερνταμ το 2007 από τη Μαριάννα Ρέντζου και τον Κωνσταντίνο Πανταζή. Το γραφείο μετακόμισε στην Ελλάδα το 2008. Έχουν κερδίσει μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για το τοπόσημο στην κεντρική προβλήτα του Φαλήρου και πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό ΕUROPAN 10 για πολεοδομική πρόταση και κτίριο κατοικιών στο Τρόντχαιμ της Noρβηγίας. Oκτώ από τις προτάσεις τους για την Αθήνα παρουσιάστηκαν το 2012 στο Ελληνικό Περίπτερο της 13ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, ενώ η ανάλυση έργων τους θα αποτελεί κεφάλαιο του βιβλίου Collage and Architecture που θα εκδοθεί το 2013 στην Αμερική, και το οποίο ερευνά την ιστορία της μεθοδολογίας του κολάζ στην αρχιτεκτονική ανάλυση και τον σχεδιασμό. Οι Point Supreme είναι τακτικοί επισκέπτες καθηγητές στη σχολή Αρχιτεκτονικής του Όσλο.


H Μαριάννα Ρέντζου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και την Bartlett School of Architecture στο Λονδίνο, καθώς και σχεδιασμό αντικειμένων με τους Droog Design στη Design Academy στο Άιντχόβεν. Έχει δουλέψει και υπάρξει επικεφαλής και εκπρόσωπος για πρότζεκτ γραφείων όπως οι MVRDV, Maxwan και ΟΜΑ-Rem Koolhaas στο Ρότερνταμ.


Ο Κωνσταντίνος Πανταζής σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και στο Berlage Institute Rotterdam. Έχει δουλέψει και υπάρξει επικεφαλής και εκπρόσωπος για πρότζεκτ γραφείων όπως Jun Aoki στο Τόκυο, Farjadi Farjadi στο Λονδίνο, MVRDV και ΟΜΑ-Rem Koolhaas στο Ρότερνταμ και 51N4E στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a