Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 'UP TO 35'

"Χρυσές μπίζνες" στο
υποβαθμισμένο αθηναϊκό κέντρο;


Ο αστικός θρύλος θέλει να λαμβάνει χώρα στο αθηναϊκό γκέτο μία μπίζνα εκατομμυρίων: Aκίνητα που οι ιδιοκτήτες τους εγκαταλείπουν άρον άρον, αγοράζονται από επιχειρηματίες, οι οποίοι, αφότου τα αναπλάσουν, σκοπεύουν να τα πουλήσουν αργότερα «χρυσάφι». Είναι όμως, έτσι;
Μόλις χθες η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Oliaros που ιδρύθηκε το 2002 ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ (θα υλοποιηθεί σε διάστημα πενταετίας) για την ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση κτηρίων της δεκαετίας του 1970 στην περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού με την «κωδική» ονομασία KM Properties.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ιάσων Τσάκωνας ερωτηθείς για το ύψος του τιμήματος που κατέβαλε για να αγοράσει τα προς ανάπλαση ακίνητα σημείωσε ότι οι τιμές στην περιοχή είναι σταθερά ανοδικές από το 1999. "Εμείς ξεκινήσαμε να αγοράζουμε από το 2006 και σας διαβεβαιώνω ότι η τοπική αγορά είναι πολύ ακριβή εξαιτίας της λειτουργίας δεκάδων επιχειρήσεων που λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας”, σημείωσε.

Όπως υποστηρίζει, οι τιμές στο real estate της περιοχής διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς πολλά από τα υποβαθμισμένα αυτά ακίνητα αποτελούν «φιλέτο» για τους Κινέζους ή για όσους δραστηριοποιούνται στον πιο αρχαίο επαγγελματικό κλάδο του κόσμου.

Σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για την υποβάθμιση του αθηναϊκού κέντρου, η Oliaros σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένη αναβάθμιση των «υποβαθμισμένων» ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν ανακοινώθηκε χθες από τους επικεφαλής της εταιρείας.

Η πρώτη φάση του project αφορά την αναβάθμιση τεσσάρων κτηρίων στις γειτονικές οδούς Κεραμεικού, Λεωνίδου και Ιάσονος. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε δύο από τα τέσσερα κτήρια, ενώ η αναβάθμιση των υπόλοιπων ακινήτων θα ξεκινήσει, όταν εξασφαλισθεί ικανοποιητικός αριθμός προπωλήσεων.

Ερώτημα, πάντως, παραμένει, εάν θα καταφέρουν να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, οι δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, προς εμπορική ή επαγγελματική χρήση, χώροι των ακινήτων της Oliaros, τη στιγμή που παραδοσιακές εμπορικές συνοικίες της Αθήνας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Όσον αφορά τις κατοικίες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 2.000 ευρώ / τ.μ. και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς θεωρούνται προσιτές, αρκεί να μην ληφθεί υπόψη ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή, που δεν διαθέτει ούτε περίπτερο, παραμένει ανεξέλεγκτη.

Αυτή αποτελεί και μία από τις βασικές αιτίες που δεκάδες κάτοικοι περιοχών κοντά στην Ομόνοια, την Πειραιώς, την Αχαρνών και την Αθηνάς έχουν βάλει πωλητήριο στις περιουσίες τους με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν υποχωρήσει κάθετα και η προσφορά κατοικιών να έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

“Υψηλές αποδόσεις”

Η Oliaros ελέγχεται ρυθμιστικά από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), είναι δηλαδή καταχωρημένη ως διεθνές συμμετοχικό επενδυτικό σχήμα με την επωνυμία «KM Real Estate Investment Fund» στο μητρώο της ΚΤΚ. Αντίστοιχα, κατά το δελτίο, η Oliaros αποτελεί «Investment advisor» και φαίνεται εγγεγραμμένη ως «OLIAROS Real Estate Investment Advisors».

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, ενώ, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στόχος της εταιρείας είναι «η αναβάθμιση τμημάτων του αθηναϊκού κέντρου [...] με τελικό σκοπό τη δημιουργία υψηλών αποδόσεων για τους επενδυτές του σχήματος (ultimately creating higher returns for the investors of the scheme)».

Ας σημειωθεί ότι η «μη κερδοσκοπική οργάνωση ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» συνδέεται με την Oliaros, καθώς η ανάπλαση συνοικιών του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού που προτείνει το fund στηρίζονται σε μελέτες της ΜΚΟ. Παράλληλα, η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά έχει «έτοιμες» προτάσεις για την μετατροπή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου ως μία πρότυπη οικολογική γειτονιά...

Όσον αφορά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Oliaros, Ιάσων Τσάκωνα αποφοίτησε από το Cornell University το 1994 και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη μέχρι το 1996 όταν και μετακόμισε στο Baku του Αζερμπαϊτζάν, όπου για τρία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο πεδίο των χρηματοοικονομικών και της ανάπτυξης ακινήτων. Στο εγχώριο real estate έγινε αρχικά γνωστός από το έργο Antiparos Design Properties, 24 βίλες που έχουν αναπτυχθεί σε τέσσερις περιοχές της Αντίπαρου, τα Πηγαδάκια, την Παναγιά, την Σωρό και το Σιφνέικο.

Η συγκεκριμένη δεν είναι η μόνη επένδυση σε περιοχές κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πέρα από τα αρκετά lofts που για ένα διάστημα αποτέλεσαν “μόδα” στο αθηναϊκό real estate, στην οδό Μυλλέρου ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε πριν από περίπου ένα χρόνο συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων, ενώ σε μία ακόμη παρηκμασμένη αθηναϊκή συνοικία, στην οδό Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου τέλη του μήνα ανοίγει τις πόρτες του το εμπορικό κέντρο Capitol Athenian του ομίλου Χαραγκιώνη.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a