Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΨΕΛΗ - ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ

"H Kυψέλη ήταν ένα ρετιρέ, που σήμερα θεωρείται υπόγειο. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν, ποτε δεν ξέρουμε που θα φτάσουμε. Άρα μια κοινωνία πρέπει να μαθαίνει να φροντίζει και τα υπόγεια της. Και ποιος ξέρει αν τα σημερινά ρετιρέ, θα γίνουν κάποτε υπόγεια..."

Σειρά Μικροπόλεις: Επεισόδιο 01: Κυψέλη - Το Υπόγειο. Δείτε το εδώ

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Διαδικτυακές διαλέξεις GreekArchitects


Το GreekArchitects.gr (GRA) διοργανώνει την πρώτη “ζωντανή” δημόσια διαδικτυακή αρχιτεκτονική διάλεξη στην Ελλάδα, διάρκειας 3 ημερών, με θέμα:
"Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν"

16,17,18 Ιανουαρίου, "ζωντανά" στο GRATV.gr  
Έναρξη εκπομπών :12:30 μ.μ.

16 ομιλητές, διδάσκοντες και διδάσκουσες αρχιτεκτονικών σχολών, αλλά και από το χώρο της αρχιτεκτονικής εφαρμογής, συζητούν και απαντούν σε "πραγματικό χρόνο" στα ερωτήματα των τηλεθεατών. (αρχιτεκτόνων ή μη)

Το GreekArchitects.gr αναζητώντας ουσιαστικές δράσεις με στόχο τον ανοιχτό διάλογο προς την αρχιτεκτονική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό, διοργανώνει  μέσω της διαδικτυακής του τηλεόρασης GRATV.gr, την πρώτη e-ζωντανή και δημόσια αρχιτεκτονική διάλεξη - συζήτηση στην Ελλάδα διάρκειας 3 ημερών, όπου οι τηλεθεατές (αρχιτέκτονες ή μη) θα παρεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο θέτοντας ερωτήματα ή υποβάλλοντας σχόλια τους.

Οι παρεμβάσεις με τα ερωτήματα που θα αποσταλούν αποτελούν σημαντικό σημείο της διαδικασίας, για το λόγο αυτό σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά στο διάλογο.

Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν (Εισαγωγή στον προβληματισμό)

Η μεγάλη κοινωνικό-οικονομική κρίση έχει αποκτήσει πια, όχι μόνο διεθνή αλλά και ειδικά τοπικά  χαρακτηριστικά. Διεισδύει βαθιά στην ιδιόμορφη δομή και λειτουργία των διαφορετικών χωρών και κοινωνιών της «επικράτειας» της, επηρεάζοντας καταλυτικά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο όλες τις δράσεις τους.
Μεταξύ αυτών των τελευταίων σημαντική θέση έχει η αρχιτεκτονική, θεωρημένη μάλιστα όχι μόνο από πλευράς καλλιτεχνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και ευρύτερα κοινωνικής, (όπως συνήθως γίνεται).  Και τούτο γιατί η κρίση φέρνει πια με ένταση στην επιφάνεια και άλλες σημαντικές παραμέτρους της αρχιτεκτονικής που την προηγούμενη περίοδο του ανεξέλεγκτου υπερ- καταναλωτισμού παρέμεναν (αλλά και λειτουργούσαν) επιμελώς στο υπέδαφος της, συμβάλλοντας στην προετοιμασία της κρίσης...

Οργάνωση: GreekArhitects.gr (Γκάλλι Ροβέρτου 35, Ακρόπολη - 2103636631)
Υπεύθυνος Δράσης: Β. Μιστριώτης, αρχιτέκτων, Διευθυντής GRA
Οργανωτική επιτροπή: Μ. Οικονόμου, Α. Μεγρέμη, Ξ. Σαρατσιώτη
Συντονισμός - Παρουσίαση: Α. Τριποδάκης, αρχιτέκτονας, καθηγητής π. Κρήτης

Ομιλητές: Α. Μπίρης, Δ. Παπαλεξόπουλος, Α. Βανδώρος, Γ. Αίσωπος, Ν. Καλογήρου, Τ. Παπαϊωάννου , Α.Κωτσιόπουλος, Α. ΔημητρακόπουλοςΓ.Παπαγιανόπουλος , Π. Δραγώνας, Γ. Κίζης, Σ. Τσιράκη, Γ. Αγγελής, Θ. Ξάνθη, Α.Τζομπανάκης.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τους ομιλητές, το πρόγραμμα και τον τρόπο συμμετοχής στο αναλυτικό δελτίο τύπου ή στο www.greekarchitects.gr στη σελίδα της εκδήλωσης. 

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

online tutorials

Κανείς δεν θα αρνηθεί ότι η εκπαίδευσή μας σε προγράμματα 2D και 3D αναπαράστασης είναι ελλειπέστατη -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από φέτος, ήδη στο πρώτο έτος, στα πλαίσια της σχολής. Παρότι όλοι μπορεί να αναγνωρίζουμε τον προσωπικό τόνο και την καλλιτεχνική έκφραση σε ένα σχέδιο στο χέρι, δεν μπορούμε παρά να αντιληφθούμε ότι οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις εσωτερικών χώρων ή και ολόκληρων κτηρίων είναι το λιγότερο εντυπωσιακές και -πλεον- περισσότερο ικανές να οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Τα διαδικτυακά μαθήματα [online tutorials] μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεράσεις το πρώτο κομπλάρισμα που νιώθεις όταν ανοίγει στην οθόνη σου το άγνωστο περιβάλλον ενός σχεδιαστικού προγράμματος που δεν γνωρίζεις.

Πως όμως προμηθεύεται κανείς το εκάστοτε πρόγραμμα? Αρχικά, μπορείς να κατεβάσεις το educational version από διάφορα σχεδιαστικά προγράμματα από το επίσημο site της εταιρίας που τα ανέπτυξε. Για παράδειγμα, από το official site της Graphisoft, με ένα σύντομο register [ναι, υπάρχει αυτό το catch στην υπόθεση!] μπορείς να κατεβάσεις τις εκπαιδευτικές εφαρμογές του ArchiCAD ή του Artlantis με τα οποιά μπορείς να παράγεις συμπαθητικά render και σχετικά γρήγορα. Αντίστοιχα, με λίγο ψάξιμο στο Internet, βρίσκουμε και τις trial ή educational εκδοχές των Rhino και InDesign.

Όσον αφορά τώρα τα online tutorials, φυσικά, εκτός από αυτά που βρίσκει κανείς στα επίσημα sites των εταιριών, καταπληκτική πηγή και σταθερή επιλογή αποτελεί το γνωστό YouTube, όπου υπάρχει εδώ μια πολύ κατατοπιστική σειρά μαθημάτων για το ArchiCAD -μιας και προηγουμένως αναφερθήκαμε σε αυτό. Παράλληλα, sites όπως το Digital Tools for Architects διαθέτουν πολλά tutorials σε μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων.

Χρόνο τώρα -θεωρητικά- έχουμε, ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ή καλύτερα στα ποντίκια μας! Καλές γιορτές!

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

EAMES: THE ARCHITECT AND THE PAINTER - THE FILM

Μια ταινία για τους 
Charles και Ray Eames, 
από τους σημαντικότερους 
σχεδιαστές της Αμερικής.


Πηγή: Archisearch.gr









Architecture and the city in south east Europe

Το Tμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική έκθεση (Ιανουάριο -Φεβρουάριο 2012) εστιάζοντας στη συνεισφορά των Αρχιτεκτονικών Σχολών στην πόλη. Η έκθεση έχει τίτλο  "Architecture and the city in south east Europe".

Στην έκθεση αυτή αρχιτεκτονικές σχολές από περίπου 30 πόλεις θα εκθέσουν τη δική τους δουλειά, είτε πρόκειται για εργασίες που ήδη έχουν γίνει στα Τμήματα είτε για μια νέα εγκατάσταση που θα σχεδιαστεί, οργανωθεί, κατασκευαστεί σε συνεργασία με τους  φοιτητές του κάθε Τμήματος. Υπεύθυνος για την συμμετοχή του Τμήματος μας είναι ο κ. Πολυχρονόπουλος σε συνεργασία με τον κ. Θωμά προκειμένου να δημιουργηθεί μια διαδραστική εγκατάσταση με συγκεκριμένο concept  που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο " Αρχιτεκτονική και πόλη", όπως  ζητείται από τους επιμελητές της έκθεσης.  Δυστυχώς η πληροφόρηση σχετικά με την έκθεση έφτασε όπως συνήθως αργά στους διδάσκοντες του Τμήματός μας. Πιο συγκεκριμένα  όλες  οι γραμματείες των τμημάτων  αρχιτεκτονικής στην  Ελλάδα  και στο εξωτερικό ενημερώθηκαν εγκαίρως από την οργανωτική επιτροπή της έκθεσης προκειμένου να συντονιστούν οι ομάδες και να παραμείνουν στα χρονικά περιθώρια. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2011 έπρεπε να έχει σταλθεί από το κάθε τμήμα μια περιγραφή της εγκατάστασης που θα κατασκευαστεί και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2011 λεπτομέρειες για την κατασκευή ,το θέμα και τα  μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ στο Τμήμα μας έγινε ενημέρωση με e-mail από τη γραμματεία μόλις τον Δεκέμβριο.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν διακοπές Χριστουγέννων και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η εγκατάσταση πρέπει να στηθεί στις 17 Ιανουαρίου -δηλαδή να χει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί στην Ξανθή και να μεταφερθεί εκεί μέχρι τότε- μπορεί να θεωρηθεί  αμφίβολη η συμμετοχή του τμήματος. Στα πλαίσια αυτά  ο υπεύθυνος διδάσκοντας για αυτήν την έκθεση, κ. Πολυχρονόπουλος Δημήτρης σε συνεργασία με τον κ. Θωμά απευθύνθηκαν σε μια ομάδα φοιτητών από διάφορα έτη, που θα συντονιστούν κατ αρχήν διαδικτυακά προκείμενου να γίνει μια προσπάθεια στη διάρκεια των διακοπών, να παραχθεί έργο που απαιτείται για την συμμετοχή στην έκθεση. Κάτι που θα μπορούσε να είναι δημιουργικό για όλη τη σχολή καταλήγει να επιχειρείται  από απόσταση, μέσα στις γιορτές και σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Η άλλη επιλογή θα ήταν η σχολή να μην παρουσιάσει έργο -δεν θα τα άλλωστε πρώτη φορά που απουσιάζουμε από τον  χάρτη των αρχιτεκτονικών τμημάτων, ας θυμηθούμε το πανελλήνιο συνέδριο στο Ζάππειο και το πρόγραμμα σπουδών μας-.

Τέλος, υπάρχει ανοικτή πρόσκληση σε οποιονδήποτε φοιτητή από όλα τα έτη του τμήματος που επιθυμεί να συμβάλει ενεργά να έρθει σε επαφή με τους διδάσκοντες, μέσω e-mail  ή τηλεφωνικά ώστε να ενταχθεί στην ομάδα Οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν πρέπει να είναι στην Ξάνθη το αργότερο στις  3-4  Ιανουαρίου ώστε να συγκεντρωθούν τα υλικά να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός στις λεπτομέρειές του, να κατασκευαστεί η εγκατάσταση, να αποσυναρμολογηθεί  και να σταλεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα πρέπει να συναρμολογηθεί εκ νέου στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στις 16-17 Ιανουαρίου. Η παρουσίαση, κείμενα και το σχετικό υλικό που αφορά στην εγκατάσταση θα είναι στα Αγγλικά σύμφωνα με τις οδηγίες των επιμελητών.

Βενιεράκης Μανώλης, Ζάχος Θεόφιλος, Κατσαρέλης Δημήτρης, Μανιάτης Στέφανος
Μαραγκού Στεφανία, Μηντσούλη Αλεξία

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ

  
ο χάρτης μιας πόλης που αλλάζει καθημερινά.
Μια σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Αθήνα.
Μικρά πορτραίτα για 14 περιοχές με οδηγό στο βλέμμα μας μια λέξη.
Μια λέξη με αρχιτεκτονική έννοια (π.χ. υπόγειο, ταράτσα, αποθήκη, σαλόνι) που λειτουργεί σαν αφετηρία και ορίζει την δομή του κάθε επεισοδίου.
Από την κυριολεκτική έννοια της λέξης, που κυριαρχεί στις εικόνες και την προσπάθεια για ένα παιχνίδι με τις διαφορετικές έννοιες της κάθε λέξης, προκύπτουν αφηγήσεις καθημερινών χαρακτήρων που ζουν στην περιοχή, η σχέση τους με αυτήν, οι ιστορίες τους.
Μια προσωπική ανάγνωση, που μεταφέρει κυρίως την αίσθηση της  κάθε περιοχής και των  ανθρώπων της.
Aπό τις 20 Δεκεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 22.00 στην ΕΤ1.


Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Archisearch, δείτε στο site της σειράς περισσότερες πληροφορίες για το κάθε επεισόδιο καθώς και τα trailer τους.

Το trailer της σειράς:

Public City

   Η έκθεση με τις βραβευμένες μελέτες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του συνεδρίου Δημόσιος Χώρος.. Αναζητείται μεταφέρεται τώρα στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη.
   Παρουσιάζονται μελέτες, που έγιναν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τελευταία 33 χρόνια, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται η καταγραφή του ποσοστού των βραβευμένων μελετών που υλοποιήθηκαν, καθώς και η αξιολόγηση του αποτελέσματος από τους δημιουργούς.
   Στόχος της έκθεσης είναι να υπογραμμίσει τον πολιτισμικό ρόλο της αρχιτεκτονικής και να προωθήσει το διάλογο μεταξύ των αρχιτεκτόνων. Επιπλέον, να συμβάλει στην κατανόηση της αρχιτεκτονικής από το ευρύ κοινό και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού όσον αφορά το ρόλο της αρχιτεκτονικής σε καθημερινή βάση στο δημόσιο χώρο.

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς 138
Tετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10.00-18.00 Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Διάρκεια: 16/12/2011 - 29/01/2012
 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Design 2011 οικολογία – σύγχρονες τεχνολογίες

   Όπως μαθαίνουμε από τη σελίδα του Design Magazine, o Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει, την έκθεση Design 2011 οικολογία – σύγχρονες  τεχνολογίες.
    Η αρχική πρόθεση για την έκθεση ήταν η εμβάθυνση  στα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικά και ειδικότερα στα προβλήματα της δικής μας γεωγραφικής περιοχής και του τρόπου που μπορούν αυτά να αφορούν το design, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και τη σωστή προσέγγιση στη φόρμα και στα υλικά.
    Ζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες  ιδέες υλοποιήσιμες και πέρα από τις αναλύσεις και τις επισημάνσεις,  να προτείνουν ένα ορατό αποτέλεσμα, με τρεις διαστάσεις και έξυπνη προσέγγιση στην καρδιά του προβλήματος.  Αντικείμενα και ευρύτερες προτάσεις που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε αυτή την έκθεση.
 Τέλος, συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων των Πανεπιστημίων της Πάτρας και της Θεσσαλίας.

Περισσότερες πληροφορίες: εδώ


Διάρκεια έκθεσης:  15 Δεκεμβρίου 2011 – 22 Ιανουαρίου 2012
Χώρος: Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, εκτός Δευτέρας και απογεύματος Κυριακής


Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΚΤΙΡΙΟ ΜΕΙΚΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ- STUDIO PASSARELLI 1964









Ένα κτίριο πολυλειτουργικό που χτίστηκε το 1964 απο το Ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Passarelli και βρίσκεται στη Ρώμη στη γωνία των οδών Campagna και Romagna.



EPFL / Rolex Learning Center, SANAA

Ένα άρθρο και δύο video για το κτίριο των SANAA στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Λωζάννης στην Ελβετία.

Άρθρο από το Archisearch του Σίμου Βαμβακίδη με συνέντευξη των αρχιτεκτόνων και τα video με την περιήγηση στο κτίριο, εξωτερικά και εσωτερικά.


 






Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Α. Μ. Κωτσιόπουλος - Μια διαδρομή στα όρια του μοντέρνου

Υπενθύμιση έκθεσης:
Α. Μ. Κωτσιόπουλος και Συνεργάτες
Μια διαδρομή στα όρια του μοντέρνου

 Ο αρχιτέκτων Αναστάσιος Μ. Κωτσιόπουλος διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία της αρχιτεκτονικής στο Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο, που δραστηροποιείται σε ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς 138
Διάρκεια: 14/12/2011 - 15/01/2012

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μουσείου και των αρχιτεκτονικού γραφείου.

Η Αθήνα Σήμερα

Από το Φόρουμ των Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Τ12-Online μάθαμε για το Επιστημονικό Συμπόσιο διοργανώνει η Σχολή Μωραϊτη με θέμα : «Η Αθήνα Σήμερα», την Παρασκευή και το Σάββατο 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (κτίριο Κων. Δοξιάδη)
Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα με ομιλήτές μεταξύ άλλων τους αρχιτέκτονες Σουζάννα Αντωνακάκη, Μαρία Κοκκίνου και Ανδρέα Κούρκουλα, Φοίβη Γιαννίση(καθηγήτρια στο Τμ. Αρχιτεκτόνων Θεσσαλίας) και το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Διαμόρφωση χώρου έκθεσης γλυπτικής στο Λόφο Φιλοπάππου

Όταν οι ήρωες της ταινίας Wasted Υοuth αντικρίζουν αυτήν την θέα της Αθήνας και μετά περπατούν σ' ένα παλιό νταμάρι με μεταλλικά δοκάρια μέσα στο βράχο, η περιέργεια σου τουλάχιστον εξάπτεται να ανακαλύψεις και συ αυτόν τον χώρο μέσα στην πόλη..

Και σήμερα ήταν από τις φορές, που το ανούσιο σερφάρισμα στο Internet τυχαία απέδωσε καρπούς.
Πρόκειται για Διαμόρφωση χώρου έκθεσης γλυπτικής στο Λόφο Φιλοπάππου των Αντώνη Νουκάκη και Μπούκης Μπαμπαλου Νουκάκη.
Το έργο ήταν μέρος του ευρύτερης μελέτης «Συνολική Ανάδειξη Λόφου Φιλοπάππου», στο πλαίσιο της «Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας». Η περιοχή αυτή, αν και περιλαμβάνεται στο περίγραμμα του αρχαιολογικού χώρου, δεν περιέχει αρχαιολογικά ευρήματα, γι’ αυτό προτάθηκαν δραστηριότητες που απευθύνονται στην πόλη: το νέο Θεάτρο Λαϊκών Χορών Δόρας Στράτου, που όμως δεν υλοποιήθηκε & μία διαμόρφωση υπαίθριας έκθεσης γλυπτικής.

Όπως διαβάζουμε στο site των αρχιτεκτόνων: " Ο χώρος, πυθμένας ενός λατομείου, χαρακτηρίζεται από “κλειστότητα” και ορίζεται κυρίως από την κατακόρυφη επιβλητική παρειά του λατομημένου βράχου και από χαμηλότερες εδαφικές εξάρσεις. Ο τόπος είναι απόλυτα ορισμένος. Εσωστρεφής, περίκλειστος, ένα ανοιχτό δωμάτιο, καθώς η βλάστηση δημιούργησε ένα δεύτερο όριο πέρα από αυτό του βράχου. Η ιδέα της διαμόρφωσης στηρίζεται στη σχέση των εννοιών χώρος-χρόνος. Η σύνθεση διακρίνεται σε τρία μέρη που ορίζονται από αντίστοιχες κατασκευές:

 Η πύλη, σημείο μετάβασης και πέρασμα του ορίου ανάμεσα σε δύο «κόσμους». Περιλαμβάνει τα στοιχεία σήμανσης, και το περίπτερο ελέγχου και πληροφοριών. Η πορεία. Αφορά σε μια διαδικασία περιπλάνησης μέσω ενός συνόλου χώρων σε διαφορετικά επίπεδα και με διαφορετικές δυνατότητες οργάνωσης και παρουσίασης εκθεμάτων. Η παλινδρομική αυτή διαδρομή, επιμηκύνει το χρόνο και τη διάρκεια της περιπλάνησης, δίνοντας άλλη διάσταση στη βιωματική εμπειρία του χώρου. Η στοά, κατάληξη της πορείας. Εξυπηρετεί την ανάγκη δημιουργίας ενός ορισμένου τόπου και ενός εξειδικευμένου περιβάλλοντος. Η έκταση, η μορφή και η υλικότητα θα καθορίζεται κάθε φορά από το περιεχόμενο και τις οργανωτικές ιδέες της έκθεσης. Ο χώρος δεν είναι μονοσήμαντος ως προς τη δυνατότητα, αλλά μπορεί να αναλάβει μια ποικιλία από διαφορετικές δράσεις και εκδηλώσεις."




 

 Κάτοψη χώρου έκθεσης και θεάτρου και απόψεις του χώρου μετά την ολοκλήρωση (πηγή: Οδυσσέας Σγούρος)

Το έργο υλοποιήθηκε μερικώς το 2003, αλλά συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, όπως διαβάζουμε στο blog τους, οι οποίοι φοβούνται την ιδιωτική αξιοποίηση του λόφου, το μη αντιστρέψιμο της κατασκευής ("τόνοι τσιμέντου και σιδήρου"), την όχληση από κάποιο παρεκείμενο αναψυκτήριο και την διαταραχή του οικοσυστήματος του λόφου. Αντιπροτείνουν μάλιστα στο συγκεκριμένο "ξερό" σημείο παιδική χαρά τύπου Πικιώνη, κατά λέξη από φυλλάδιο τους.

Tο έργο έχει παρουσιαστεί και στην 3η Biennal Europea de Paisatge de Barcelona 2003, ενώ η Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη είναι καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.

 Το 2009 είχε πραγματοποιηθεί μονογραφική έκθεση με όλο το έργο των αρχιτεκτόνων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου/ ΚΑΜ στα Χανιά, όπως μάθαμε στο blog του αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγούρου.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Στην Ξανθη ταινίες από το 52ο Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονίκης

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης παρουσιάζουν στην Ξάνθη τις Περιφερειακές Εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι Εκδηλώσεις περιλαμβάνουν 8 ταινίες (5 ελληνόγλωσσες και 3 ξενόγλωσσες).Οι προβολές θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης.  H είσοδος είναι ελεύθερη.

Στόχος των οργανωτών είναι το σπουδαίο αυτό κινηματογραφικό γεγονός να συνδέεται με την περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί μέρος των ταινιών.

Πρόγραμμα προβολών

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011
14.00  Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ του Τηλέμαχου Αλεξίου
16.00 ΣΩΤΗΡΙΑ του Ιάσονα Τζαβέλλα
18.00 ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ του Αλέξη Τσάφα
20.00 PRESS του Sedat Yilmaz
22.00 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ του Gabriel Achim

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
14.00 PRESS του Sedat Yilmaz
16.00  F.L.S. του Θάνου Τσαβλή.
18.00  ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΑΛΜΠΕΡΤ του Gabriel Achim
20.00 ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του Erden Kiral
22.00  ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γιώργου Παπαϊωάννου. * Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο σκηνοθέτης. Θα προλογίσει και στο τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει και συζήτηση με το κοινό.

Δείτε πληροφορίες για τις ταινίες εδώ.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα

To Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου, δασκάλου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση με τίτλο "Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα".

Στην έκθεση αυτή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα τελευταία έργα που ο πάντα δημιουργικός και δυναμικός Τέτσης δούλεψε μέσα στο 2011, ταυτόχρονα όμως επιχειρείται και μια εκ νέου επαφή με παλαιότερα αλλά πολύ λίγο γνωστά έργα του.

Θεματικά το στίγμα το δίνει το τοπίο, ειδικότερα η αρχιτεκτονική του και η σχέση του με τον φυτικό κόσμο. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ποικίλα, όπως λάδια, τέμπερες αλλά και μερικά απ' τα τόσο σημαντικά μαυρόασπρα χαρακτικά του.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Δευτέρα-Τετάρτη & Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-18.00, Πέμπτη: 10.00-22.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Περισσότερα εδώ.

Research Centre of the University of Jussieu, Paris

Δείτε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για το Κέντρο Ερευνών στo πανεπιστήμιο του Παρισιού, από τους αρχιτέκτονες BIG και OFF, στο archdaily και στο site των BIG.

THE NEW RESEARCH CENTRE OF THE UNIVERSITY OF JUSSIEU IN PARIS from BIG on Vimeo.

Ted x Athens 2011


Ted x Athens 2011Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011,
στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Αίθουσα Αντιγόνη).

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

The Prism

Για το project The Prism, έχουμε ξαναγράψει παλιότερα, είναι μια προσπάθεια καταγραφής της ελληνικής πραγματικότητας σε μορφή video μικρού μήκους, που πραγματοποιήθηκε το χειμώνα 2010-2011. Επιλογές από το υλικό θα αποτελέσουν την ταινία Krisis. Με αφορμή το trailer της που μόλις βγήκε, αναφέρω ενδεικτικά μόνο όσα έχω ήδη δει και μου φάνηκαν ενδιαφέροντα:
    Θέματα όπως ρατσισμός, οι μετανάστες στην Ελλάδα και η περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, οι κινητοποιήσεις, τα επεισόδια του 2008 στο κέντρο και τη "γενιά της 6ης Δεκεμβρίου", ομάδες που δρουν στην πόλη Αtenistas και Λοκάλ (ποδηλατοδρόμοι στην Αθήνα), την απαγόρευση του καπνίσματος, τα graffiti στους τοίχους της πόλης, την οικολογία, την απόφαση να μετακομίσεις από την πόλη μόνιμα σ' ένα νησί, οι υπεραιωνόβιοι και η ζωή στην Ικαρία, οι Κρητικοί του Ψηλορείτη..
    Συνεντεύξεις με νέους αρχιτέκτονες Θωμά Δοξιάδη, Κωνσταντίνο Παπαδημητρακόπουλο, "επενδυτές" Ιάσονα Τσάκωνα, τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, τον καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών Παύλο Σάμιο, τον μαθηματικό Απόστολο Δοξιάδη..
    Η όλη προσπάθεια με τον εξαιρετικό πλούτο πληροφορίας, εκτίθεται και στην 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Bey Hamam της Πλατείας Αριστοτέλους έως τις 17 Δεκεμβρίου.

 Το trailer της ταινίας:

Krisis - Trailer - The Prism GR2011 from niko on Vimeo.


a