Το Tμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική έκθεση (Ιανουάριο -Φεβρουάριο 2012) εστιάζοντας στη συνεισφορά των Αρχιτεκτονικών Σχολών στην πόλη. Η έκθεση έχει τίτλο "Architecture and the city in south east Europe".
Στην έκθεση αυτή αρχιτεκτονικές σχολές από περίπου 30 πόλεις θα εκθέσουν τη δική τους δουλειά, είτε πρόκειται για εργασίες που ήδη έχουν γίνει στα Τμήματα είτε για μια νέα εγκατάσταση που θα σχεδιαστεί, οργανωθεί, κατασκευαστεί σε συνεργασία με τους φοιτητές του κάθε Τμήματος. Υπεύθυνος για την συμμετοχή του Τμήματος μας είναι ο κ. Πολυχρονόπουλος σε συνεργασία με τον κ. Θωμά προκειμένου να δημιουργηθεί μια διαδραστική εγκατάσταση με συγκεκριμένο concept που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο " Αρχιτεκτονική και πόλη", όπως ζητείται από τους επιμελητές της έκθεσης. Δυστυχώς η πληροφόρηση σχετικά με την έκθεση έφτασε όπως συνήθως αργά στους διδάσκοντες του Τμήματός μας. Πιο συγκεκριμένα όλες οι γραμματείες των τμημάτων αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενημερώθηκαν εγκαίρως από την οργανωτική επιτροπή της έκθεσης προκειμένου να συντονιστούν οι ομάδες και να παραμείνουν στα χρονικά περιθώρια. Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2011 έπρεπε να έχει σταλθεί από το κάθε τμήμα μια περιγραφή της εγκατάστασης που θα κατασκευαστεί και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2011 λεπτομέρειες για την κατασκευή ,το θέμα και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ στο Τμήμα μας έγινε ενημέρωση με e-mail από τη γραμματεία μόλις τον Δεκέμβριο.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν διακοπές Χριστουγέννων και αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η εγκατάσταση πρέπει να στηθεί στις 17 Ιανουαρίου -δηλαδή να χει σχεδιαστεί, κατασκευαστεί στην Ξανθή και να μεταφερθεί εκεί μέχρι τότε- μπορεί να θεωρηθεί αμφίβολη η συμμετοχή του τμήματος. Στα πλαίσια αυτά ο υπεύθυνος διδάσκοντας για αυτήν την έκθεση, κ. Πολυχρονόπουλος Δημήτρης σε συνεργασία με τον κ. Θωμά απευθύνθηκαν σε μια ομάδα φοιτητών από διάφορα έτη, που θα συντονιστούν κατ αρχήν διαδικτυακά προκείμενου να γίνει μια προσπάθεια στη διάρκεια των διακοπών, να παραχθεί έργο που απαιτείται για την συμμετοχή στην έκθεση. Κάτι που θα μπορούσε να είναι δημιουργικό για όλη τη σχολή καταλήγει να επιχειρείται από απόσταση, μέσα στις γιορτές και σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Η άλλη επιλογή θα ήταν η σχολή να μην παρουσιάσει έργο -δεν θα τα άλλωστε πρώτη φορά που απουσιάζουμε από τον χάρτη των αρχιτεκτονικών τμημάτων, ας θυμηθούμε το πανελλήνιο συνέδριο στο Ζάππειο και το πρόγραμμα σπουδών μας-.
Τέλος, υπάρχει ανοικτή πρόσκληση σε οποιονδήποτε φοιτητή από όλα τα έτη του τμήματος που επιθυμεί να συμβάλει ενεργά να έρθει σε επαφή με τους διδάσκοντες, μέσω e-mail ή τηλεφωνικά ώστε να ενταχθεί στην ομάδα Οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν πρέπει να είναι στην Ξάνθη το αργότερο στις 3-4 Ιανουαρίου ώστε να συγκεντρωθούν τα υλικά να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός στις λεπτομέρειές του, να κατασκευαστεί η εγκατάσταση, να αποσυναρμολογηθεί και να σταλεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα πρέπει να συναρμολογηθεί εκ νέου στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στις 16-17 Ιανουαρίου. Η παρουσίαση, κείμενα και το σχετικό υλικό που αφορά στην εγκατάσταση θα είναι στα Αγγλικά σύμφωνα με τις οδηγίες των επιμελητών.
Βενιεράκης Μανώλης, Ζάχος Θεόφιλος, Κατσαρέλης Δημήτρης, Μανιάτης Στέφανος
Μαραγκού Στεφανία, Μηντσούλη Αλεξία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου