Τρίτη 22 Μαΐου 2012

infographics - Tα Γραφήματα στην ενημέρωση

Δυο βραβευμένοι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σχεδιαστές infographics, ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, infographic designer/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και η Ζωή Κατσιγιάννη, infographic designer/ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκθέτουν δημοσιευμένα γραφήματά τους.


 Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και infographics από τον γερμανικό τύπο που έχουν βραβευθεί από το EUROPEAN NEWSPAPER DESIGN AWARD καθώς και γραφήματα από πτυχιακές εργασίες σπουδαστών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Tο γράφημα (infographics) είναι ένας τρόπος αφήγησης της πληροφορίας, το οποίο μέσω της οπτικοποίησης, περιγράφει ένα γεγονός με εικόνες και λέξεις και έχει στόχο τη συντομότερη και καλύτερη κατανόησή του. Όπως το ρεπορτάζ, η συνέντευξη ή το άρθρο, το γράφημα έχει τη δική του εποικοδομητική μορφή, δημοσιογραφική γραμματική και ροή της πληροφορίας. Πρόκειται για ένα ισχυρό πολυεργαλείο στη σύγχρονη δημοσιογραφία: μπορούν να δείχνουν αντί να λένε. Έχοντας τους δικούς τους κώδικες (λέξεις-κλειδιά, εικόνες-κλειδιά, σχήματα-κλειδιά) προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον ενημερώνουν γρήγορα και διεξοδικά.

Τα τελευταία χρόνια τα infographics έχουν εφαρμογή σε μεγάλο εύρος της καθημερινής μας ζωής, από την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου και τα έντυπα έως μια σήμανση σε ένα μουσείο.


Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα ως Παρασκευή 09:00-19:00
Σάββατο 09:00-13:00

Φουαγιέ του Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
Είσοδος ελεύθερη
Μέχρι 25 Ιουλίου 2012


Πηγή: E-go

Δεν υπάρχουν σχόλια:

a